Verpleegplan Omaha System maken

Hoe maak je een goed verpleegplan met Omaha? Waar begin je? En wat zijn je vervolgstappen? Het is belangrijk om een goed zorgplan te maken omdat dat het startpunt van de zorg is en zeker ook omdat de inspectie kijkt of verpleegplan of zorgplan, zorgproblemen en rapportage op elkaar aansluiten.

Omaha classificatie

verpleegplan Omaha SystemMet Omaha breng je orde in de zorgvraag. Een goed verpleegplan sluit aan bij problemen die een zorgvrager heeft. In Omaha terminologie zijn dit de aandachtspunten. Daarna werk je dat steeds een stapje verder uit met ondermeer acties en actievlakken.

Belang van klinisch redeneren

Een zorgvrager kan hulp nodig hebben bij het douchen. Dit kan zijn omdat hij hiertoe fysiek niet meer in staat is. Hier kies je voor domein Gezondheidsgerelateerd gedrag en aandachtsgebied persoonlijke zorg. Het kan ook gaan omdat meneer zichzelf verwaarloost na een CVA. Dan is het Psychosociaal domein met aandachtsgebied geestelijke verzorging een betere keuze.

Door goed klinisch te redeneren en dit te vertalen in passende aandachtsgebieden bij te nemen, geef je een scherpere kijk op de situatie en bied je ook meer handvatten voor bijvoorbeeld rapporteren en evalueren.

Scores en doelen

In Omaha werk je met scores. Je bepaalt hoe de huidige situatie is op de kenmerken gedrag, kennis en status en wat je verwacht voor de toekomst als je de acties hebt ingezet. Dat is ontzettend handig, want het geeft richting aan het handelen van jou en van je collega’s. Als alle scores gelijkblijven, weet je dat het gaat om een chronische situatie waarin het voorkomen van achteruitgang het maximaal haalbare is. Als je vooruitgang betreft het kenmerk kennis ziet, dan weet je dat er gewerkt gaat worden aan het verhogen van de kennis. In Omaha is het niet nodig om hiernaast doelen te formuleren (in feite zijn de scores de doelen).

De Inspectie geeft aan dat er doelen geformuleerd moeten worden, dus veel ECD’s hebben dat nu toch weer ingebouwd of zijn daarmee bezig.

Verpleegplan Omaha System

Ik ben benieuwd tegen welke obstakels jij aanloopt bij het opstellen van een verpleegplan met Omaha System.

Aan de slag met scholing Omaha System?
Vraag de brochure e-learning Klinisch Redeneren met Omaha System aan:

Aanvragen informatie e-learning

Wil je gaan indiceren met Omaha System? Dat kan ook!
Vraag de brochure Vakbekwaam Indiceren met Omaha aan:

Aanvragen informatie e-learning

Share

Geef je mening

*

Share