Waarom zou je een interactiviteit in je e-learning aanbrengen? Interactiviteit zorgt ervoor dat je cursisten bij de les blijven. Zo zorg je dat je cursisten gaan nadenken over de leerstof en niet alleen tot zich nemen. Van een passieve cursist die alleen de lesstof tot zich neemt, wordt de cursist nu zelf tot actie aangezet. Maar hoe doe je dat dan? In dit artikel laat ik je 3 manieren zien en geef ik de naam van een gratis tool.
Vragen stellen
Door vragen te stellen aan de deelnemer betrek je deze bij de lesstof. Maak bijvoorbeeld een stelling:
Het gaat er overigens bij de voorgaande vraag niet om dat de cursist de precieze getallen kan reproduceren. Maar wel dat hij zich realiseert dat het hier om grote aantallen gaat waar hij bovendien door goede handhygiëne een positieve bijdrage aan kan leveren.
Een andere manier van vragen stellen is dat je in een video een voorbeeldsituatie geeft en de cursist vraagt “Wat gaat hier fout?”. Dan moet de cursist al zijn eigen kennis nagaan om dat te bepalen. En wordt zijn brein actief aan het werk gezet.
Een herkenbare probleemsituatie voorleggen
Door een deelnemer een herkenbare probleemsituatie voor te leggen (de bekende casuïstieken) ‘trek’ je hem als het ware ook in de leerstof. Stel, je bent bezig met het onderwerp communicatie voor verzorgenden. Je kunt dan een volgende casus gebruiken:
Meneer van der Wat heeft longemfyseem en krijgt extra zuurstof. Je ziet aan dat hij aan de zuurstof is en tegelijkertijd een sigaret opsteekt. Verzorgende Karianne denkt: “Help, straks ontploft de boel!”
Wat gaat Karianne bespreken met meneer en wanneer? Wat kun je zeggen over informatie naar de teamleden van Karianne? En hoe past het zorgleefplan hierbij?
Je kunt deze opdracht laten mailen naar een begeleider of je kunt de deelnemer laten kiezen uit antwoordcategorieën en daarop feedback inbouwen in de e-learning.
Scenario’s in e-learning content ontwikkelen
In een scenario werk je stap voor stap uit wat er gebeurt na een bepaalde keuze van een persoon.
Hieronder heb ik met Branchtrack (gratis tool) een piepklein scenario gemaakt over feedback geven aan een collega die de medicijnen vergeet van de heer Jansen. Het aardige van een scenario is dat je kunt laten zien aan de cursist dat er goede, betere en slechte opties zijn. In communicatie zijn er veel grijstinten. Dit is anders dan bijvoorbeeld een geprotocolleerde handeling, waar meestal 1 manier het beste is.
Dit zijn maar 3 voorbeelden van interactie die je kunt gebruiken om e-learning content te ontwikkelen. Wat doe jij? Vind je dit een interessant artikel, dan stel ik delen met jouw netwerk zeer op prijs.
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
