Je doet mee aan een online cursus. Maar je kent jezelf. Je hebt moeite met motivatie. Soms begin je wel, maar rondt je de cursus niet af. Wat kun je doen om te zorgen dat je de cursus op tijd afrondt? Lees de 3 tips op ons blog en 1 don’t try this at home!

Sociale druk

Moeite met motivatie? Zo lukt het wel!Bij een klassikale cursus valt het je collega’s op als je er niet bent. Dat is niet zo bij een online cursus. Je kunt er natuurlijk wel zorgen dat ze weten dat je een cursus volgt. Misschien kun je met een collega afspreken dat je elkaar appt als je aan de online cursus zit. Of maak een app-groep aan met anderen die de cursus doen.

2 weten meer dan 1

Nee, ik bedoel niet dat je een toets samen doet met je collega, maar je kunt prima samen een keer achter de laptop gaan zitten. Bespreek dan gelijk ook de inhoud met elkaar: wat vond je lastig, heb je vragen? Door er met een ander over te spreken, iets uit te leggen, reflecteer je trouwens op je leerproces. Ook heel nuttig en leerzaam 😉

Maak een planning

Maak een planning en zorg ervoor dat je blokken in je agenda zet wanneer je eraan gaat werken. Kun je dan een keer niet, dan zie je dat of je planning voor de cursus opschuift. Of, als de deadline dicht nadert, dat je zelf in je agenda moet gaan schuiven.

Doe-dit-beter-niet: binge leren

Sinds Netflix kun je binge series kijken. Bij mij eindigt dat meestal met dubbel spijt: spijt dat ik niet eerder naar bed ben gegaan en dat ik een enorme slaapachterstand heb. En spijt dat ik die spannende serie nu al weer helemaal uit heb. Met leren geldt precies hetzelfde. Uit ervaring met vele duizenden cursisten kan ik zeggen dat de slagingskansen van mensen die binge leren dramatisch veel lager liggen. Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat een nachtje slapen over de leerstof, veel bijdraagt aan het opslaan ervan.

Wat natuurlijk ook helpt is als de e-learning goed is gemaakt, aansluit bij je leervraag en je door interacties en vragen op een fijne manier door de stof voert. 😉 Bijvoorbeeld de e-learning over Omgaan met Tijdsdruk. Vraag hier de brochure aan:

Stuur me de brochure

Heb jij nog tips voor collega’s die dit lastig vinden? Laat het ons weten in de reacties!

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.