Ten onrechte denken veel mensen dat e-learning uitsluitend is voor grote organisaties en een dito budget. Nou kan ik me goed voorstellen dat je dat idee krijgt. Natuurlijk is e-learning in aanvang ook duurder om te ontwikkelen dan een training, maar ook voor kleinere organisaties kan e-learning heel aantrekkelijk zijn.  Hoe doe je dat in drie stappen, van training naar e-learning?

Stap 1: kiezen van het juiste leerplatform

voordelen-elearning-webStap 1 is om een leerplatform te kiezen waarbij je pas betaalt als je cursisten hebt. Er zijn namelijk platforms waar je van tevoren moet investeren in de aanschaf van een platform en daar koop je dan als het ware licenties bij voor je cursisten.  Maar er zijn ook leerplatforms waarbij je pas betaalt als je cursisten hebt. Dit zijn ook leerplatforms die meestal in de cloud staan en waarbij je dus geen ICT-afdeling nodig hebt om dit te gaan installeren. Ook dat is natuurlijk plezierig als je geen heel grote organisatie bent, want dan heb je waarschijnlijk geen ICT-afdeling.

Stap 2: wat wil je als e-learning aanbieden?

In stap 2 bepaal je wat er in je e-learning moet komen en ga je dus aan de slag met de inhoud. Per scherm werk je in feite uit wat je aan de cursist wilt vertellen waarbij je rekening houdt met een goede volgorde. Zorg ook voor een goede balans tussen aan de ene kant niet teveel willen vertellen omdat de cursist zich dan niet serieus genomen voelt en aan de andere kant ook niet te weinig vertellen omdat de cursist het anders niet meer kan volgen.

Stap 3: van inhoud naar e-learning

In stap 3 vul je je teksten aan met zaken als beeldmateriaal, geluid, film en opdrachten. Als je bijvoorbeeld moet voldoen aan accreditatie-eisen, dan maak je bij deze stap 3 ook toetsvragen.

In de laatste stap ga je van inhoud naar e-learning. Afhankelijk van je leerplatform – in sommige leerplatforms kun je zelf e-learning ontwikkelen en in andere leerplatforms zul je daar een tool voor nodig hebben – zet je je materiaal om in e-learning.

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.