Ik hoor het elke dag: e-learning, lekker onpersoonlijk. Daar beginnen we niet aan. En dat is nog maar één van de voordelen over e-learning. Ik zet de drie belangrijkste vooroordelen over e-learning graag voor je op een rijtje:

Vooroordelen over e-learning 1: enorme investeringen

vooroordelen over e-learningVorige week nog sprak ik een met een hr-medewerker die dacht dat een leerplatform minstens een ton zou kosten. Maar dat hangt er maar helemaal van af! Er zijn leerplatforms in alle soorten en maten. Er zijn leerplatforms waarbij je inderdaad vooraf een forse investering doet in aanschaf van zo’n leerplatform. Maar ook voor leerplatforms die je aanschaft, zijn er goedkope oplossingen.

Bij andere leerplatforms koop je licenties in en betaal je dus voor het aantal deelnemers. Zo betaal je dus nooit meer dan nodig is.

Vooroordelen over e-learning 2: pc’s aanpassen

Je ICT-afdeling denkt dat alle pc’s in de organisatie moeten worden omgebouwd. Want in bedrijfspc’s zitten geen geluidskaarten.

Hoeft niet. De meest werknemers doen het het liefst gewoon thuis op de bank of achter hun eigen bureau.

Natuurlijk kun je zeggen “wij willen dat medewerkers ook bij ons op kantoor de e-learning kunnen maken”, maar dan zou je per locatie kunnen volstaan met één of twee computers. Want in de praktijk wordt daar heel weinig gebruik van gemaakt. Sterker nog: bij een organisatie met wie we bijna 600 deelnemers in één jaar tijd schoolden, zijn uiteindelijk slechts 10-15 mensen voor de cursus naar kantoor gekomen. En dat was niet omdat ze geen pc hadden, maar omdat ze nog nooit iets met een computer gedaan hadden en op dat vlak dus ondersteuning nodig hadden.

Dit vooroordeel over e-learning scheelt de organisatie veel tijd (voor aanpassen) en geld (geen nieuwe hardware nodig).

Vooroordelen over e-learning 3: alle medewerkers mailadres van de organisatie

Ook niet nodig. Als je medewerkers geen zakelijk emailadres hebben kun je dat op diverse andere manieren regelen. Je kunt e-mailadressen aanmaken voor ze via Gmail of via hotmail. Dat is gratis.

Je kunt ook gewoon aan medewerkers vragen of ze het bezwaarlijk vinden om de e-mail over e-learning op hun privéadres te krijgen.

Want wat blijkt? In onze ervaring zeggen medewerkers massaal: “Doe maar gewoon naar mijn privé-mailadres want anders moet ik op dat ene mailadres gaan kijken alleen voor de e-learning en dat vind ik helemaal niet handig.”

Heb jij nog andere vooroordelen?

Try me.

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.