Met video verlevendig je e-learning en kun je in bepaalde gevallen leerstof beter en inzichtelijker aanbieden. Het maken van video is arbeidsintensief en daardoor kostbaar. Erg jammer dus als het resultaat te wensen overlaat.
Hieronder vijf fouten die je makkelijk kunt vermijden:
1. Video duurt te lang
Met stip op 1 staat te lang videomateriaal. Probeer een video een minuut, maximaal 1,5 minuut te maken. Als het langer wordt, gaan cursisten het filmpje overslaan. Maak dus vooraf een goed script en als je een filmer inhuurt, overleg dan wat erin moet en hoe lang het mag duren.
2. Onduidelijk doel
Bij reviews van e-learningmateriaal kom ik regelmatig filmmateriaal tegen waarbij ik me afvraag wat de cursist eigenlijk moet opsteken. Zorg er dus voor dat overduidelijk is wat de cursist hier ziet en leert. Dit kun je doen door bijvoorbeeld korte geschreven teksten toe te voegen tijdens de montage, met voiceovers te werken of door tijdens het filmen teksten uit te laten spreken door degene(n) die gefilmd wordt. Ook kun je na het filmpje met tekst en vragen ingaan op wat de cursist heeft gezien in het filmpje.
3. Gesproken tekst, maar geen geluid
Als een cursist de e-learning vanaf de computer op de werkplek doet, ontbreekt daar vaak een geluidskaart. Heb je gesproken tekst in het filmpje, dan is het goed als dat ook als geschreven tekst wordt aangeboden.
4. Afleidende zaken in beeld
Vermijd afleidende zaken in beeld. Cursisten letten vooral op de afleiding en missen de rest. In een van de filmpjes die gemaakt is voor Stof genoeg, e-learning huishoudelijke hulp, wordt een bed opgemaakt. Mijn filmer ging ermee aan de slag en gebruikte zijn eigen slaapkamer als decor. Prima. Behalve dan dat hij een enorm grote trouwfoto boven het bed liet hangen die nogal veel aandacht opeiste. Gelukkig kon dit met enig knip- en plakwerk eenvoudig verwijderd worden, maar voorkomen was makkelijker geweest.
5. Niet volgens de protocollen
Rondom hygiëne kun je divers videomateriaal vinden op YouTube. Maar het is zaak om na te gaan of het echt voldoet. Ik screende een filmpje over handen wassen. Zo op het oog werd dit correct volgens de protocollen uitgevoerd. Tot ik ineens zag dat aan de rechterhand een trouwring zat. In verzorging en verpleging is een ring niet toegestaan vanuit de hygiënerichtlijnen. Check en dubbelcheck of filmmateriaal voldoet aan de protocollen en kijk daarbij vooral niet te smal. Een filmpje over dweilen moet niet alleen voldoen aan de werkwijze over dweilen maar ook Arbo technisch correct zijn.
{a921ar5692}
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
