Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar soms zegt een video nog net iets meer dan alleen maar een stilstaand beeld. Ik geef je vijf tips hoe je meer kunt halen uit video’s:

Maak video’s interactief

video tipsMaak video’s interactief: een cursist bekijkt de video niet alleen maar kan er zelf ook sturing aan geven. Er zijn tools op de markt waarmee je interactiviteit kunt toevoegen aan je video’s zoals hihaho.com.

Je kunt aan video bijvoorbeeld meerkeuzevragen toevoegen, een link of de cursist kan versneld naar een volgend moment gaan.

Belangrijke tip bij video in het algemeen: maak video’s niet te lang. Probeer wat je te vertellen hebt in een zo kort mogelijk tijdsbestek te doen.

Laat de cursist een video maken

Je kunt video inzetten als verwerkingsmiddel door de cursist. Dit past het beste in een blended leersituatie. Je kunt bijvoorbeeld de opdracht geven om te laten zien hoe ze een situatie aanpakken. Je laat cursisten een filmpje maken.

Moet de begeleider dan al die filmpjes zelf beoordelen? Dat kan natuurlijk, maar dat is meestal veel werk. Het is slim om eisen te stellen aan de maximum lengte van het filmpje en je kunt ook aan cursisten onderling vragen (peer review): geef feedback op het filmpje. En in een blended leersituatie kun je vervolgens met de groep die filmpjes nabespreken.

Draai het eens om!

Veel video’s laten de ideale situatie zien. Maar een mens leert het meest van fouten… Een video waarbij de situatie helemaal verkeerd wordt aangepakt kan dus ook heel leerzaam zijn. Natuurlijk zorg je er wel voor dat het kristalhelder is, dat het zo NIET moet.

Focus, focus

In een video kun je complexere situaties weergeven. Het lastige is ook dat juist die complexiteit voor teveel afleiding kan zorgen, waardoor onduidelijk wordt wat je wilt laten zien. Probeer ook in tijd te beperken: een cursist weet dat zij met een bepaald doel kijkt, dus houd het zo kort als kan.

Video: al aan animatie gedacht?

Je kunt een video maken maar heb je al eens aan animatie gedacht? Voordeel van animatie boven video is dat er minder ruis ontstaat (je moet in een animatie ten slotte nog veel meer scripten dan bij een gewone video). Ook voor animatie zijn er allerlei interessante tools voor een low budget, bijvoorbeeld videoscribe.co.

Ik ben benieuwd hoe jij video toepast en of je nog tips hebt!

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.