welkom bij elearning made easy

Praktijkgerichte betaalbare e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Praktijkgerichte betaalbare
e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

De zomers in Nederland zullen steeds warmer worden. Voldoende drinken en koeling is belangrijk, maar hoe doe je dat? 2000 ml is ongeveer 10 glazen drinken. Natuurlijk is het altijd belangrijk om daarnaast te kijken naar het individu: heeft iemand plastabletten, diabetes, medicatie waarbij de vochtbalans belangrijk is: zorg dan dat je informatie hebt hoeveel deze persoon minimaal moet drinken. Hier de verrassende tips die bijdragen aan voldoende drinken en koeling.

Ook yoghurt, vla en ijs bevatten veel vocht

7 tips bij hitte om uitdroging bij ouderen te voorkomenBij veel ouderen is het dorstgevoel verminderd. Op gewone dagen moet je vaak al moeite doen om te zorgen dat zij de minimale hoeveelheid van 1500-2000 ml binnenkrijgen. Bij warm weer is het gevaar van uitdroging nog groter. Voor degenen die slecht drinken kunnen yoghurt, vla en ijs een extra bron van vocht zijn, net als soep.

Verandering van smaak doet drinken

Is het mogelijk om cliënten en bewoners iets anders dan anders aan te bieden? Misschien een alcoholvrij biertje? Of een tomatensapje met een snufje peper?

Verdeel over de dag

Als 1500 -2000 ml het doel is, kan het goed zijn om de dag in 5 stukjes te ‘hakken’. In elk deel moet de cliënt minstens 2 glazen drinken. De 5 stukken kunnen zijn: ontbijt (1), tussen ontbijt en lunch (2), lunch (3), tussen lunch en avondeten (4), avondeten (5). Natuurlijk is het verstandig om ook na het avondeten te drinken, maar een beetje extra kan geen kwaad met dit warme weer. En het even kan: rapporteer hoeveel de cliënt gedronken heeft.

TIP! Kun je iets feestelijks bedenken rond het drinkmoment zodat het makkelijker gaat? In een van de boeken van Ruud Dirkse over dementie vertelt hij dat een partner ontdekt dat zijn vrouw met dementie beter drinkt als ze proosten. Ze proosten elke dag meermalen. Of kun je voor de bewoners van je een kaart maken met dagelijks 10 vakjes die aangekruist moeten worden? Als een soort wedstrijdelement?

 TIP! Wees extra alert bij ouderen met dementie dat hun drinken niet onaangeraakt terug op de voedingskar gaat omdat ze vergeten zijn te drinken.

Zoek extra drinkmomenten

Je kunt het drinken stimuleren op een onverwacht moment. Denk bijvoorbeeld aan tandenpoetsen. Of probeer een paar slokjes water na een verplaatsing als de cliënt het mogelijk warmer heeft gekregen. Alle beetjes helpen.

Koelte

Als het voor een langer aaneengesloten periode warm is, probeer de warmte dan zoveel mogelijk buiten te houden. Dit doe je door gordijnen te sluiten en zonnewering naar beneden te doen, zodat het zonlicht de ruimte niet verwarmt.

Houdt deuren en ramen overdag gesloten. Zet ze in de ochtend en avond juist open, wanneer het koeler wordt. Luchtige kleding helpt ook om koel te blijven. Denk aan katoenen of linnen kleding. Synthetische kleding kan het zweten activeren, dus beter niet doen. Een koel washandje kan erg fijn zijn. Of even de polsen of het gezicht afspoelen onder de kraan. Koel is beter dan ijskoud. Of gebruik een spray met water. En wat vindt de cliënt van een ventilator?

Kenmerken van uitdroging

Uitdroging kan in extreme gevallen leiden tot verwardheid en zelfs de dood. Hoe herken je uitdroging in een eerder stadium? Uitdroging bij ouderen kan moeilijk te herkennen zijn. Enkele kenmerken: gebarsten lippen, droge mond en tong, hoofdpijn, weinig plassen en donkere urine. Goed om dit dus in de gaten te houden!

Heb jij nog goede tips? Ik en je meelezende collega’s horen ze graag!