Vorige week las ik een interessant verslag op Vilans. Misschien ken je hun schrapsessies? Daarin gaan ze met teams aan de slag met terugdringen onnodige procedures/protocollen. En daarmee spaarden ze op een team van 35 collega’s en 30 bewoners 87 uur per week. Hoe ze dat deden? En hoe jij hier ook tijd mee kunt besparen?

Wat ze deden?

De rapportages werden eerst op papier gemaakt en vervolgens ingevoerd in het ECD. Tijdens de overdracht werden de rapportages mondeling doorgenomen. De besparing is gerealiseerd doordat de rapportages direct in het ECD worden genoteerd. Dat scheelt de helft van de tijd. En… de rapportages worden bij de overdracht niet meer mondeling besproken. Maar doorgelezen uit het ECD. Waarbij de dagverantwoordelijke van dienst alle rapportages doorneemt. En de andere collega’s de afdeling waar ze die dag dienst hebben.

Soap rapporteren cursus

Wat is daarvoor nodig?

Er zijn voldoende apparaten (tablets, smartphones) nodig als de rapportage direct in het ECD gezet wordt. Ook moet er goed internet beschikbaar zijn om dat op een goede en plezierige manier te doen. En: de schriftelijke rapportage moet keigoed zijn. En dat laatste valt nog niet altijd mee.

SOAP rapporteren helpt om methodisch te werken

Met SOAP rapporteren heb je een methode om te rapporteren waarmee de verschillende niveaus goed overweg kunnen. Maar: niet iedereen heeft dit in de opleiding gehad. Of het is al lang geleden. En dan kun je met de e-learning SOAP rapporteren een mooie start maken. We hebben een versie voor de ouderenzorg en een versie voor de gehandicaptenzorg. En met de workouts kun je er in teambijeenkomsten een perfect vervolg op geven.

Wat zeg jij? Doen?

Voor aankomend jaar zitten we trouwens te denken om video’s te maken van zorgsituaties waarmee je als team kunt oefenen. Lijkt je dat wat? We horen het graag in de comments!

Link naar het artikel van Vilans https://www.vilans.nl/artikelen/tijdswinst-boven-verwachting-groot-dankzij-verminderen-regeldruk

Interessant voor jou

SOAP rapporteren ouderenzorg

SOAP rapporteren gehandicaptenzorg

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.