mixerHet mooie van e-learning is dat je naast tekst ook audio, film, beeld en interactiviteit kunt aanbieden aan de deelnemer. Daardoor wordt het leuker en interessanter voor de deelnemer. Maar… ook een stuk duurder. Wat kun je doen om aan goed beeldmateriaal te komen met een beperkt budget?

Doe dit NIET!

Nee, de tip is NIET om te googelen op afbeeldingen en dan het eerste het beste beeld te kopiëren en te gebruiken. Daarmee pleeg je namelijk feitelijk diefstal (inbreuk op het auteursrecht) en als je pech hebt, kost je dat heel veel geld. Een vriendin van mij gebruikte een plaatje van internet en moest € 1500 boete betalen omdat de rechten foto bij een Amerikaanse persbureau liggen. Tegen de advocaten van zo’n persbureau begin je weinig. Wat dan wel?

Gebruik beeld van gratis fotosites

Er zijn allerlei gratis fotosites (google op free photos) waar je wel gratis foto’s vindt en mag gebruiken. Zij tonen ook foto’s van betaalde sites en daar verdienen ze aan. Want het aanbod is beperkt. Een voorbeeld is http://www.sxc.hu.

Gebruik beeld van betaalde fotosites

Ja, ook dit is een goedkope optie. Op de betaalde sites zoals www.istockphoto.com en www.dreamstime.com staan foto’s van zeer uiteenlopende prijskaartjes. Voor e-learning kun je prima met het kleinste en goedkoopste maat uit de voeten. En een foto voor 1 of 2 euro… dat is toch ook heel betaalbaar! Goed zoeken dus. Nadeel van deze fotosites is dat de foto’s vaak erg Amerikaans zijn. Als je een gehandicapte of oudere persoon zoekt, wil je niet altijd een persoon met een enorme lach of die zijn armen juichend omhoog doet. Of je wilt een diashow maken, maar de foto’s verschillen teveel om geloofwaardig te zijn. Wat doe je dan?

Maak zelf je foto’s

Zelf foto’s maken kan makkelijk met de geweldige camera’s op smartphones . Zorg wel dat je foto’s goed belicht zijn (fotografeer bij daglicht). En als je een bibberige hand hebt, zet je toestel dan op een vaste ondergrond of investeer een klein bedrag in een statief.

Teken je beeldmateriaal

Je kunt ook tekenen. Ja, dat kan! In het onderstaande filmpje laat ik zien hoe je dat aanpakt. Ik hoor je denken: ik kan niet tekenen. En dat is ook niet nodig! Bekijk het filmpje voor tips.

Apps om te tekenen

Papier is geduldig, maar met een app kun je makkelijk weggummen wat je niet bevalt. Tekenprogramma’s voor op de tablet: Paper53 (gratis startversie, volledige versie ongeveer €8,-), Sketches (gratis), Android SketchBook Pro (€ 2,20) of Paperless (€ 2,50). Ik heb geen android device, hiervoor ben ik afgegaan op de reviews in Google Play. Zelf werk ik met Paper53, vooral omdat het eenvoudig is en je een kleurenpalet kunt vastleggen. Handig als je eenheid wilt creëren in je illustraties. En hoe kom jij aan beeldmateriaal bij weinig budget? Ik hoor het graag!

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.