tips-elearning-klein-budgetAl kruipt ons land langzaam uit het dal, in zorg en welzijn ken ik de situatie rond opleiden eigenlijk niet anders dan met een ‘beperkt budget’. Is e-learning daarmee direct onbereikbaar? Natuurlijk niet, maar het vraagt wel de nodige creativiteit om e-learning met een beperkt budget te ontwikkelen. Om je te helpen, lees je hier 5 tips om e-learning te ontwikkelen met een beperkt budget.

1 Bepaal je doelen zo concreet mogelijk

Door heel duidelijk voor ogen te hebben welke doelen je wilt bereiken, wordt het vervolg ontzettend logisch. Begin dus bij het begin en noteer zaken als leerdoelen, voorkennis van de medewerkers en eisen over bijvoorbeeld omvang van de module op. Een basismodule heeft een ander doel dan een verdiepende module.

Door dit vooraf vast te stellen, kan het zijn dat je extra tijd moet steken met de ontwikkelgroep hoe het eindproduct eruit komt te zien. Maar dat verdien je dubbel en dwars terug doordat je tijdens het ontwikkelproces weet wat je moet doen. Want het is ontzettend verleidelijk om tijdens het ontwikkelproces te denken: dit is ook leuk, dat is ook een mooie toevoeging.

2 Is dat filmpje echt nodig?

Het maken van een filmpje is arbeidsintensief. En filmmateriaal kan zowel qua uiterlijk als qua inhoud snel verouderen. Vraag je dus steeds af of het filmpje echt nodig is. Of kan een foto met verklarende tekst ook? Of een slideshow met voiceover?

3 Wat kunnen jij en je collega’s zelf?

De organisaties in zorg en welzijn zijn over het algemeen behoorlijk omvangrijk. Je hebt dus enorm veel collega’s en die hebben weer enorm veel hobbies. Als je dus e-learning gaat ontwikkelen, kun je een oproepje doen om collega’s te betrekken bij het ontwikkelen. Als inhoudelijk deskundige, maar misschien ook op ander terrein. Ik weet dat er organisaties zijn met toneelamateurs, film- en fotoliefhebbers, radiozendamateurs en bijvoorbeeld tekenaars.

4 Deelnemers leren graag vanaf de plek die ze zelf kiezen

‘Voordat we e-learning gaan aanbieden moeten we eerst veel meer pc’s op kantoor hebben’. Afgelopen periode heb ik deze zin weer van diverse mensen gehoord. Natuurlijk moet je mogelijkheden hebben voor medewerkers die thuis helemaal geen faciliteiten hebben. Het goede nieuws is dat medewerkers deze in steeds grotere aantallen hebben en het fijn vinden om niet perse naar kantoor te hoeven voor een (online) cursus.

5 Werk goed samen en sla documenten en routines op

E-learning ontwikkelen doe je in een team. Dat betekent ook dat je samen aan bepaalde documenten werkt. Het is enorm verwarrend en veel werk als je elkaar steeds de laatste versie moet mailen. En nog meer als blijkt dat je in een verouderde versie zat te werken. Dropbox en Google Drive zijn hiervoor handige opslagplekken.

Daarnaast werk ik ook veel met Evernote. Evernote gebruik ik om checklists te maken voor werkzaamheden die in verschillende stappen gebeuren en die je onregelmatig uitvoert.

Van de week heb ik de routine bijgewerkt voor het koppelen van deelnemers aan een cursus in het leerplatform. Ingewikkeld is het niet, maar je wilt wel dat het in 1 keer goed gaat en dat je de juiste stappen in de juiste volgorde doet. Omdat je in Evernote handig info kunt delen met anderen, is dit bij uitstek geschikt voor ontwikkelen en implemteren van e-learning.

En wat zijn jouw budgettips bij het ontwikkelen van e-learning?

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.