Je wilt dat deelnemers niet alleen starten met e-learning, maar deze ook helemaal doorlopen. Elke keer moet je de deelnemer verleiden om naar een volgende pagina te gaan. Hoe verleid je de deelnemer?

Verras de ander!

verleidenJe kunt cursisten verrassen door content niet alleen als tekst en plaatje aan te bieden, maar ook als interactie. Je biedt daarmee de content op een andere manier aan. In de e-learning Indicatiestelling zit ook een gedeelte rond nieuwe wetten. Best saaie teksten. Doordat de cursist de informatie zelf laat verschijnen en er ook informatie verdwijnt, krijg je meer interactie EN meer betrokkenheid bij de lesstof dan als dit alleen een leestekst was geweest.

 

 

 

Maak het aantrekkelijk

Leren wordt leuker – en dat horen we heel vaak terug over onze e-learning – als cursisten de vormgeving hoog waarderen. Natuurlijk is inhoud belangrijk, maar vormgeving is dat zeker ook. Een mooie en frisse, eigentijdse vormgeving draagt zeker bij aan de kunst van het verleiden.

Take it slow!

Net als bij verleiden geldt ook in e-learning dat je met grote stappen je doel voorbij schiet. Als je bij het eerste drankje gelijk zegt: jouw huis of het mijne, dan word je waarschijnlijk na dat drankje verder genegeerd en komt je verleidingspoging niet verder dan dat.

In e-learning geldt dat ook. Neem kleine overzichtelijke casuïstieken en voorbeelden om de theorie uit te leggen. Zo leren cursisten stap voor stap op een inzichtelijke manier hoe ze met iets aan de slag moeten.

We snappen de aantrekkingskracht om gelijk superdiep in de stof te duiken, maar daarmee raak je een groot deel van de cursisten kwijt. Je stappen zijn te groot.

Toon interesse!

Toon interesse in de ander en dat doe je bijvoorbeeld door vragen te stellen. Dat kan door toetsvragen te stellen, maar je kunt ook mensen reflectievragen stellen: hoe kijk jij daar tegenaan? Het gaat daarbij niet om goed of fout, je kunt ook een voorbeeldantwoord geven. En in een blended leersitatuatie kun je daar tijdens de gezamenlijke bijeenkomst verder op ingaan.

Zoek aansluiting bij je cursist

Als je wilt verleiden dan is het altijd handig om naar overeenkomsten te zoeken. Bij e-learning zoek je dat in beeldmateriaal en in voorbeelden die de cursist herkent. Als de e-learning te algemeen is, dan herkent de cursist zich niet of veel minder en wordt de leeropbrengst een stuk lager.

Ik ben benieuwd of ik jou verleid heb om dit stuk helemaal uit te lezen. Mocht dat zo zijn en heb jij nog aanvullingen bij de kunst van het verleiden, ik zie ze graag hieronder…

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.