Ik ben net met vakantie geweest en neem dan graag de tijd om lekker bij te lezen en andere online leertrajecten te kijken. Voor mij is dat het nuttige met het aangename verenigen, ik deel graag mijn aanbevelingen en ook wat ik ervan heb opgestoken met betrekking tot (online) leren.

Slimmer werken: nieuwste versie Getting things done (GTD)

Al jaren ben ik groot fan van slimmer werken: meer doen in minder tijd, wie wil dat niet? GTD van David Allen helpt me om de hoeveelheid werk te plannen die nu eenmaal komt kijken bij een groeiend bedrijf. Het was dan ook weer een plezier om de nieuwste versie van GTD te lezen. Nu ik terug ben, ga ik zeker wat puntjes op de i zetten.

 

Wat me weer trof in het boek is dat David Allen zijn methode steeds toelicht met herkenbare voorbeelden. Zijn eerste doelgroep is een manager in een organisatie, maar hij zorgt ook voor voldoende voorbeelden als je een eigen bedrijf hebt, huisvrouw bent of creatieveling. Ook past David Allen herhaling toe, waardoor de methode beter blijft hangen.

Tijdens een wandeling had ik het met mijn echtgenoot nog over het boek. Die het HE.LE.MAAL niks vond. OK. Leerpunt: verschillende mensen, verschillende wensen!

 

Sprookjesachtig: The Nightcircus

Erin Morgan is de schrijfster van dit boek en het is een sprookjesachtig boek over een wedstrijd tussen twee magiers. Klinkt niet heel geweldig, maar de sfeerbeschrijvingen van het circus en de verwikkelingen rond de verschillende hoofdpersonen is prachtig beschreven.

Ik heb het boek in het Engels gelezen. De Nederlandse vertaling was echt tenenkrommend. “Opent bij avondval.” Nooit geweten dat avondval een Nederlands woord is. Ik leerde er dus weer van dat het juiste gebruik van woorden, zinsopbouw en interne logica enorm belangrijk is. En dat een mooi verhaal je even helemaal van de wereld kan trekken.

 

Inspirerend: The Iceman Wim Hof

Misschien heb je Wim Hof gezien bij RTL Late night, 24 uur met…, Katja’s Bodyscan of Pauw (terug te zien via uitzendinggemist)? Wim ontwikkelde een ademhalingsmethode waarmee hij bewezen controle krijgt over het autonome zenuwstelsel. Wetenschappelijk gezien erg interessant maar daarnaast heeft hij ook een mooi en goed verhaal.

Ik heb zijn online cursus gekocht (the Wim Hof Method, geen aandelen 😉 en ben nu bij week 4. Wim is een aanstekelijke leraar: goed, zijn Engels is vrij belabberd, maar hij is oprecht en enthousiast en hij leert je de methode stap voor stap. Ik maak enorme vooruitgang die goed te volgen is omdat Wim aanraadt alles te noteren.

Voor de cursus moet je echt wat doen: elke dag een half uur tot uur. Dat vraagt behoorlijk wat commitment en het is knap dat het hem lukt in een online traject. Bij de cursus zitten ook ondersteuningsmaterialen (fijn! dat motiveert als cursist). Er is ruimte voor vragen onder de wekelijkse les en via Facebook. Ook heeft hij (slim!) twee alternatieve oefeningen als je een dag minder tijd hebt.

Minpuntje vind ik dat de oefeningen vanaf in week 4 zwaar en voor gevorderden zijn. Een paar alternatieve oefeningen zorgen hier denk ik voor minder afhakers.

Algemene website: http://www.innerfire.nl/home

Startpagina van de cursus: http://www.wimhofmethod.com

 

Creatief met… : Creative bug

Misschien had je het al geraden, maar ik ben een ‘avid crafter’ met andere woorden; ik houd van knutselen. In het Engels klinkt het alleen beter. Bij Creative Bug hebben ze een enorm assortiment aan online lessen over knutselen in de brede zin van het woord: van haken, breien, naaien, kalligraferen tot tekenen en schilderen en nog veel meer.

In de les zie je iemand optreden met veel verstand van zaken. (In de VS kun je wereldberoemd zijn als crafter: Tim Holtz, Lisa Congdon, Pam Garrison of Ali Edwards zijn er grote namen). Die persoon legt je zijn of haar proces uit en laat dat zien op camera. Ook krijg je een lijst met materialen die gebruikt worden in de les.

Het zijn dus vooral video-opnames. Er is op de site een mogelijkheid voor community maar die is mij te omslachtig. Vaak krijgt een cursus een instagram hashtag waardoor je op instagram jouw resultaten kunt delen en kunt zien wat anderen maakten. Social learning dus!

Slim is dat je voor maandelijks 10 dollar toegang krijgt tot het gehele cursusaanbod. Omdat het zo betaalbaar is houden veel mensen het abonnement aan, ook als er eens een maand geen aanbod is in hun richting. Elke maand dat je lid bent, verdien je een bonuspunt, waarmee je 1 les mag opslaan zodat je die altijd (ook zonder abo) kunt terugkijken.

Een nadeel is dat je als cursist zelf je voortgang moet bijhouden: lastig als je een paar weken niet bent ingelogd en je moet bedenken of je les 2 al wel of nog niet had gedaan. De video’s zijn omvangrijk in MB’s en zelfs met mijn glasvezelkabelabo loopt dat nog wel eens vast. Ook de interne logica op de site is soms ver te zoeken. De kalligrafie cursus die ik heb gedaan, vind ik niet onder het kopje Paper and Ink, maar onder het nietszeggende kopje Workalongs.

En jij? Wat lees/kijk/luister jij tijdens je vakantie? Mix je ook privé met werk of houd je dat strikt gescheiden?

Ik ben er nieuwsgierig naar, laat het hieronder in de comments weten.

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.