Jargon heeft natuurlijk vaker de neiging om onbegrijpelijk te zijn voor buitenstaanders, maar in e-learning zitten wel heel veel verschillende vaktermen die klinken als Chinees. Ik neem je mee en ik leg je e.e.a. uit.
Leerplatform of LMS
Een leerplatform en modules worden heel vaak door elkaar gehaald. In feite kun je het vergelijken met een e-reader en e-boeken. Waarbij het leerplatform de e-reader is en de e-boeken de modules zijn. Een e-book of een e-cursus is niet iets dat je kunt vasthouden: het is elektronische informatie. En om die informatie te kunnen afspelen heb je een afspeler nodig. Voor een e-book is dat een e-reader en voor een e-cursus is dat een leerplatform.
Een e-reader houdt vervolgens bij wat je al gelezen hebt en welke boeken je allemaal nog meer hebt. En áls je bibliothecaris zou zijn, dan zou je aan de achterkant ook zien wie jouw boeken leest en hoe ver ze daarmee zijn. Ook dat is een functie van een leerplatform, dat de aanbieder kan bijhouden welke boeken/modules er geleend zijn en hoe ver de cursist al is.
HTML5 en Flash
HTML 5 is de nieuwe standaard voor websites en online toepassingen. HTML5 maakt het ondermeer mogelijk dat je content publiceert die geschikt is voor verschillende soorten devices. Je kunt je voorstellen dat een mobiele telefoon vraagt om een andere indeling van een website dan een laptop met een groot scherm.
Aan de andere kant heb je Flash wat jarenlang dé standaardmaat is geweest voor e-learning. Maar toen kwamen er iPad’s en daarop kon Flash niet worden afgespeeld. Het gerucht gaat dat Steve Jobs een ontzettende hekel had aan Flash en eigenhandig heeft geblokkeerd dat Flash kan worden afgespeeld op de iPad en iPhone. Voor e-learning is het dus belangrijk dat e-learning op HTML 5 is gebaseerd en niet op Flash. Want veel medewerkers hebben thuis een tablet en willen die gebruiken voor e-learning.
Open source
Open source houdt in dat de broncode beschikbaar is. Dit betekent dat je zelf verder kunt bouwen of iets kunt veranderen aan een applicatie. Maar het hoeft natuurlijk niet.
SCORM
SCORM is een standaardmaat in e-learning als het gaat over de modules. MP3 is een standaardmaat in muziek die je kunt afspelen op een muziekdrager zoals een iPod. En dat geldt ook voor SCORM. SCORM is de standaardmaat voor modules: SCORM kun je afspelen in de meeste leerplatforms.
Leerplatform en modules
Een leerplatform en e-learning modules verhouden zich hetzelfde tot elkaar als een e-reader en e-boeken. Op een leerplatform kunnen modules worden afgespeeld, net zoals je in een e-reader e-boeken kunt lezen. Het leerplatform houdt bij wat de cursist heeft gedaan en geeft ook aan beheerders inzicht in waar cursisten zijn.
Ik hoop dat ik je verder heb geholpen met de ondertiteling van het jargon e-learning. Heb je vragen of heb je nog ander jargon dat ondertiteling nodig heeft? Je bent van harte welkom in de reactie.
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.

Hoi Hedwig,
Dank voor deze verheldering. Inmiddels is Flash ook binnen browsers steeds moeilijker af te spelen.
Over open source: dat is een rare en onvolledige uitleg. Ik ben bij vele organisaties betrokken geweest bij de implementatie van open source leeromgevingen (Shell, Belastingdienst, SVB,….) en ook kleinere organisaties en je hoeft helemaal niet meer of minder kennis te hebben van open source i.v.m. gesloten source. Je besteedt hosting en onderhoud uit aan een externe partij. En daarbij maakt het niet uit of je iets als Blackboard gebruikt of een open source product als ILIAS of Moodle.
Dat er met open source meer kan of moet is echt niet waar. Er zijn gesloten source systemen die veel meer kunnen en veel ingewikkelder zijn dan in gebruik te nemen dan open source. Dat is echt niet het verschil tussen open source en gesloten source.
Wel is open source soms beter en gratis uitbreidbaar qua functionaliteiten en kun je ook zelf gaan of laten programmeren. Maar dit doet maar een heel erg klein deel van de organisaties.
Grote voordeel van open source voor organisaties is de onafhankelijkheid van een aanbieder. Je kunt naar andere aanbieders toe en zit daar niet aan vast.
Zie ook artikel dat ik ooit schreef over open source: http://www.leerbeleving.nl/wp-content/uploads/2011/01/hoe-smaakt-moodle_OO_10_06.pdf
Hartelijke groeten,
Marcel
Dag Marcel, dank voor je aanvullingen! Flash gaat er inderdaad steeds meer uit.
Dan ben ik verkeerd geinformeerd over open source, ik zal de tekst bijschaven.
Ik herken zeker dat je met gesloten systemen beslist langdurige implementatietrajecten kunt hebben. DANK voor je aanvulling en de verwijzing naar het artikel. Voor veel zorginstellingen denk ik trouwens dat hun kijk op leren niet vanuit het sociaal constructivistisch model is opgezet.