Incidenten melden
E-learning over het belang om incidenten te melden
Wettelijk gezien is een organisatie verplicht om incidenten en bijna-incidenten te melden en te evalueren. Maar zoals bij elke wettelijke verplichting: makkelijk is het niet. Hoe zat het ook alweer met de wet Wkkgz? Hoe ziet een veilige meldcultuur eruit? En nog belangrijker: hoe voorkom je als team dat incidenten en bijna-incidenten ontstaan?
Wat kun en moet jij als zorgprof met incidenten?
Als zorgmedewerker ben je onderdeel van het zorgproces en hoor je bij te dragen aan veilige zorgverlening. Het melden van incidenten hoort daar ook bij. Hoe ziet dat eruit?
Lekker dan: complexe wetgeving
De wetgeving rond incidenten is complex. Wat is het verschil tussen een incident en een calamiteit? Maar ook: wanneer moet je iets melden, wat meld je dan precies, waar doe je dat en wiens verantwoordelijkheid is dat?
- lekker relaxed leren: op je eigen moment en tempo
- inclusief instructiefilmpjes, praktijkvoorbeelden en oefeningen
- te volgen op laptop, tablet of smartphone
- ook beschikbaar na afronding (alle kennis in je broekzak)
- automatische accreditatie na de toets
Met veel voorbeelden weet jij wat je moet doen
In deze e–learning leer je wat je als zorgprofessional moet doen als er een (bijna)incident is en wat eventueel je collega’s in de organisatie oppakken. Aan de hand van herkenbare praktijksituaties leer je over het ontstaan van incidenten, de gevolgen ervan en de melding die volgt. De nadruk van de e-learning ligt op het voorkomen en leren van fouten, zodat jij en je team samen kunnen bijdragen aan veilige en nóg betere zorgverlening.
Leren=Leuk
Deze e–learning is beschikbaar als onderdeel van de Leren=Leuk Academie. Ons aanbod waarmee je voor elk functieniveau beschikt over een complete leerlijn. Voor medewerkers van niveau 1 tot en met niveau 6. Lees hier meer over dit aanbod of klik hier als je zzp-er bent.
Goed opgezet, veel informatie, handige oefeningen.
Mascha van der Spiegel, cursist
Meer leren?
De zorg is steeds in beweging, en ook medewerkers en zorgvragers veranderen voortdurend. Je hebt dus constant kennis nodig: om iets nieuws te leren, om na te zoeken hoe iets zit of om te checken of je een handeling nog wel goed uitvoert.
Met onze Leren = Leuk Academie kan dat allemaal.
We hebben 70+ e-learnings voor elk functieniveau.
Meer weten? Klik hier als je werkt voor een organisatie of klik hier als je zzp-er bent.
Heb je een vraag? Bel 085-876 95 99 of neem contact met ons op!
Gratis
Doe de gratis e-learning handhygiëne en leer alle ins en outs over handhygiëne en handen wassen.
Over E-learning Made Easy
E-learning Made Easy wil organisaties en medewerkers in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg uitmuntende e-learning bieden en ook service en ondersteuning geven. Lees meer over hoe oprichter Hedwig dat samen met haar team doet.