Praktijkgerichte betaalbare e-learningoplossingen voor de ouderenzorg

E-learning Meldcode 2019 ouderenzorg voor verzorgenden en verpleegkundigen

Vanaf 1 januari 2019 zijn er wijzigingen in de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. Hierin staat welke stappen je moet nemen bij vermoedens van geweld. En dat is best pittig, want hoe zit dat met het beroepsgeheim? En daarom zijn we blij dat de e-learning Meldcode 2019 ouderenzorg voor je klaarstaat. En zoals je inmiddels van ons gewend bent, tegen een aantrekkelijke prijs.

Wat is nieuw?

Het is nieuw dat er een verplichting voor jou als verzorgende of verpleegkundige is om melding te maken bij vermoedens van acute of structurele onveiligheid. In de e-learning leer je welke situaties acuut of structureel zijn en wat je moet doen.

E-learning Meldcode

Waarom?

In de oude meldcode was de verplichting tot melden er niet en kon je bij onduidelijke vermoedens eindeloos informatie blijven verzamelen. Begrijpelijk, want het is natuurlijk nogal wat om een melding te doen. Vanaf 1 januari 2019 is er een meldplicht voor zorgprofessionals bij vermoedens van acute of structurele onveiligheid. De melding doe je bij Goed Thuis. Goed Thuis kijkt vervolgens of er ook vanuit andere professionals (denk aan school, huisarts) signalen binnen zijn gekomen.

Maar hoe zit dat met beroepsgeheim?

Dat is nog best een pittige. Want als verzorgende of verpleegkundige hoor en zie je dingen wegens je beroepsuitoefening. Dat mag je niet zomaar met iedereen delen, dit valt onder het beroepsgeheim.

In de e-learning leer je wat wel en niet mag en hoe je omgaat als je melding gevaar kan opleveren voor het (vermoedelijke) slachtoffer en/of jouzelf.

Soorten mishandeling

Maar wat is mishandeling eigenlijk? Misschien denk je bij mishandeling alleen aan lichamelijke mishandeling als slaan en schoppen. Mishandeling is breder. Ook pesten en treiteren vallen onder mishandeling. En denk ook aan verwaarlozing of financiële uitbuiting: de joviale buurman die altijd boodschappen haalt met de pinpas van de zorgvrager en dan zijn eigen weekboodschappen ook afrekent. Of de overspannen mantelzorger die alleen nog maar moppert op haar dementerende echtgenoot en hem wel een bord eten voorzet, maar niet helpt met eten? Allemaal mishandeling. Misschien niet altijd bewust of bedoeld, maar daarom niet minder akelig voor het slachtoffer.

En daarmee hebben we gelijk een ander misverstand rond mishandeling: dat het altijd opzettelijk gebeurt. Dat hoeft niet. Ook onbewust gedrag door bijvoorbeeld ziekte of uitputting kan leiden tot mishandeling. Denk aan een zorgvrager met psychiatrische problematiek die zijn kinderen verwaarloosd. Of een mantelzorger die zo uitgeput is door het nachtelijke gedwaal van haar man met dementie, dat zij hem opsluit in huis om even af te koelen.

De e-learning Meldcode 2019 ouderenzorg

 • je bent verzorgende of verpleegkundige en de Meldcode 2019 is voor jou verplichte stof
 • je wilt met behulp van herkenbare praktijkvoorbeelden leren hoe je juist handelt volgens de Meldcode 2019 ouderenzorg
 • je wilt dat op een leuke, makkelijke manier doen, op jouw eigen moment, tempo en plek (denk: lekker vanaf je eigen bank, bed of tuinstoel)
 • je wilt de lesstof later eenvoudig kunnen terugkijken
 • je wilt accreditatiepunten krijgen als je de e-learning met goed gevolg afrondt
Top! Dat kan allemaal met onze interactieve en praktijkgerichte e-learning Meldcode 2019 ouderenzorg:
 

 • leren op jouw tempo, tijd en plek
 • met interactieve e-learning, met veel oefeningen en vragen tussendoor, en niet alleen tekst met een plaatje af en toe
 • aan de hand van levensechte voorbeelden en genuanceerde feedback (de werkelijkheid is immers vaak complex, dan is makkelijker niet beter)
 • de e-learning duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur: daarin leer je precies wat nodig is
 • je krijgt na afronding een certificaat en 2 accreditatiepunten bij het kwaliteitsregister v&v (accreditatie aangevraagd)
 • je hebt een heel jaar toegang tot de e-learning en eventueel ondersteunde materialen
 • je kunt voor vragen altijd terecht bij onze superhelpdesk
 • met het volgen van de e-learning Meldcode 2019 ouderenzorg ben jij weer helemaal bij en weet je wat je te doen staat als zorgprofessional

 

Meer leren?

Op zoek naar e-learning rond een ander onderwerp of voor een andere doelgroep?

Wij bieden betaalbaar maatwerk. Meer weten? Bel 085-876 95 99 of neem contact met ons op voor een scherp aanbod.

Heb je een vraag? Misschien staat het antwoord wel bij de veelgestelde vragen.

Gratis

Doe de gratis e-learning handhygiëne en leer alle ins en outs over handhygiëne en handen wassen.

Over E-learning Made Easy

E-learning Made Easy wil organisaties en medewerkers in de ouderenzorg  uitmuntende e-learning bieden en ook service en ondersteuning geven. Lees meer over hoe oprichter Hedwig dat samen met haar team doet.