De Consumentenbond pakte flink uit met een artikel over de zorg. Er werd gesuggereerd dat bij de meeste zorgorganisaties structurele problemen zijn. Uit het artikel bleek dat het uitsluitend ging om nieuwe, betrekkelijk kleine zorgorganisaties. Dat is nogal een verschil. Anderzijds geeft het artikel wel aan dat de Inspectie (nu IGJ) niet alleen grote organisaties toetst, maar wel degelijk ook zzp-ers en kleine organisaties. Maar wat zijn dan die eisen van de IGJ?

Kwaliteitskader

Een van de zaken waarop de IGJ toetst in de thuiszorg is het kwaliteitskader zorg thuis. Het voert te ver om ze allemaal te bespreken, maar het kwaliteitskader wil dat de zorg wordt afgesproken in overleg met de zorgvrager en de mantelzorger. De regie moet zoveel mogelijk bij de zorgvrager liggen, wat onder meer betekent dat er geen vrijheidsbeperkende maatregels mogen plaatsvinden. Al deze zaken moeten klip en klaar in het zorgplan terug te vinden zijn dat de wijkverpleegkundige heeft opgesteld. In het zorgplan moet duidelijk staan wat er gedaan wordt bij de zorgvrager.

Al deze onderdelen komen ook aan bod in de e-learning Vakbekwaam Indiceren. Lees er hier meer over.

Kwalitatief goede zorg

In het kwaliteitskader staat ook dat de organisatie stuurt op goede zorg. Praktisch houdt dit in dat het team dat de zorg gaat uitvoeren, medewerkers zitten die competent zijn. En bevoegd en bekwaam in het geval van voorbehouden handelingen. En stelt medewerkers in staat om te kunnen leren. De inspectie ziet dit graag terug, bijvoorbeeld in een opleidingsplan. Met e-learning kan je als organisatie op een eenvoudige manier inzicht geven in wat je medewerkers aanbiedt. En voor de e-learning voorbehouden handelingen kun je in 1 overzicht aangeven waarop medewerkers bekwaam zijn.

Vanaf september biedt E-learning Made Easy de voorbehouden handelingen aan. En we willen juist voor zzp-ers en kleine organisaties e-learning binnen bereik maken. Met de beste e-learning in combinatie met een superbetaalbare leeromgeving. En waar het geen maanden kost om op te starten, maar waar je over een paar weken mee aan de slag kunt.

 

Meer weten? Vraag hier de brochure aan

 

Meldplicht voor startende zorgorganisaties

Het vorige kabinet heeft nog ingestemd met een wetsvoorstel van toenmalig minister Schippers. In deze wet staat dat zorgaanbieders voor start een meldplicht hebben. Zo kan de IGJ eerder de eisen doorgeven en eerder hierop gaan controleren. Wanneer de wet in werking treedt, is nog niet bekend.

Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe verliep het bezoek? Ontstond er een gesprek of was het meer eenrichtingsverkeer? We lezen het graag terug in de comments of als je dat liever hebt: mail ons op welkom@elearningmadeeasy.nl

Handige links:

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.