Welkom in 2014! Het jaar is bij verschijnen van dit artikel 6 dagen oud, dus we hebben nog 359 dagen te gaan. Welke trends zijn er te verwachten voor leren en techniek?

e-learning-trends-2014

1. Mobiel leren

Mobiel leren is een breed begrip. Mobiel leren is meer dan een e-learning module volgen vanaf je tablet, al is het wel iets om rekening te houden als je nog geen leerplatform hebt. Met tablets en smartphones is kennis steeds maar 1 klik van medewerkers verwijderd. Belangrijk dus om je systemen zoals intranet, protocollen en digitale zorgdossiers zodanig in te richten dat ze mobiel bruikbaar zijn. En misschien zijn er apps die het werk van medewerkers kunnen ondersteunen?

2. Seamless technology

Seamless technology (met dank aan Wilfred Rubens voor de mooie term) oftewel naadloze technologie, is het voortschrijdende gebruiksgemak van technologie waardoor je eigenlijk nog nauwelijks in de gaten hebt dat je technologie gebruikt. Ik denk dat vooral bedrijven als Apple en Google op dit terrein hard aan de weg timmeren.

Voor organisaties is het van belang steeds na te gaan of nieuwe technologie gebruikersvriendelijk en logisch is. En dat kun je testen: met echte mensen, dus niet alleen de medewerkers van de ICT, maar ook de medewerkers van de werkvloer, de manager, de uitzendkracht. Slechte technologie ontmoedigt mensen enorm en kost veel tijd en energie.

3. Webinars

Met een webinar kun je een online presentatie houden via internet. Organisator en deelnemers zijn tegelijkertijd aanwezig waardoor interactie goed mogelijk is. Dit kan doordat de deelnemers ook mee kunnen praten, maar als er veel deelnemers zijn kun je interactiviteit bereiken via bijvoorbeeld polls en handen opsteken.

Webinars zijn multi-inzetbaar. Je kunt vergaderen, discussiëren, kennis delen, vragen stellen en beantwoorden, een nieuw product laten zien etc. Een webinar kan een aanvulling zijn op een online training of ondersteunend zijn bij het verschijnen van een publicatie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Medio februari houd ik een webinar over het succesvol organiseren van een webinar! Als je mijn gratis ezine leest, ontvang je hierover vanzelf bericht. Meld je hier aan.

4.Social learning

Bij social learning wordt vaak een relatie gelegd met sociale netwerken zoals Twitter en Facebook. Maar social learning gaat in zijn algemeenheid over wat wij leren van anderen. Het linkt daarmee ook direct aan informeel leren; het leren dat we elke dag doen, niet omdat het moet van onze baas of om een diploma te halen, maar omdat we zelf die noodzaak voelen.

Natuurlijk kun je ook via internet veel leren van anderen; denk bijvoorbeeld aan zoeken op #kiesjewoord via Twitter om je vakgebied bij te houden, het volgen van groepen op LinkedIn en zo updates ontvangen, of op YouTube zoeken naar een filmpje over hoe je iets aanpakt.

Welke trends zie jij op terrein van technologie en/of leren? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Artikelen die hierbij aansluiten:

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.