Werken in de ouderenzorg is zwaar. Ook als je werkt in de huishoudelijke zorg. Want als huishoudelijke hulp til je heel wat af. De stofzuiger, emmers met water, het matras bij bed opmaken. En niet te vergeten: daar tel je bij op wat je privé tilt, zoals bijvoorbeeld je boodschappen, (klein)kinderen, wasmanden met was. Verkeerd tillen kan leiden tot rugklachten, nekklachten, schouderklachten en polsklachten. Dit zijn klachten die langdurig verzuim kunnen veroorzaken en ook tot blijvende klachten. Goed dus om te weten hoe je ergonomisch moet tillen in de zorg.

Ergonomisch tillen in de zorgWat is ergonomisch tillen in de zorg

Ergonomisch tillen houdt in dat je tilt op een manier die verstandig is voor je lichaam. Of nog beter: til niet. Of gebruik hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een glijzeil of een tillift.

Tillen in de zorg

Als je hulpmiddelen gebruikt, is het belangrijk dat je goed weet wanneer je een bepaald hulpmiddel gebruikt en hoe je dat gebruikt. Leg aan de zorgvrager uit wat er gaat gebeuren. Als je je inleeft, kun je best begrijpen dat het angstig is om in een tillift te gaan.

Hoeveel kilo mag je tillen in de zorg

Het maximale aantal kilo’s dat je mag tillen in de zorg is 20 kilo. Maar, om het ingewikkeld te maken, geldt dat als je maximaal 12x op een dag tilt. Til je meer dan 12 keer 20 kilo, dan wordt het maximum aantal kilo’s 10.

Tips bij ergonomisch tillen in de zorg

Als je toch moet tillen, doe dan het volgende:

  • Houd je rug recht, haal de kracht om te tillen uit je bovenbenen en je armen
  • Til binnen reikwijdte als dat kan
  • Vraag of iemand anders het kan doen als het meer dan 20 kilo is

Het beste is natuurlijk om rugklachten voor te zijn. Dus denk je: ik til volgens mij wel meer dan 12x op een dag 20 kilo, houd dit dan eens een week of 2 weken bij. Zorg ook dat je je lichaam tussendoor voldoende rust geeft, zodat het hersteltijd krijgt. Heb je klachten, kijk dan of het mogelijk is om via werk gericht advies te krijgen van een fysiotherapeut. En je kunt werken aan versteviging van je buik- en rugspieren door bijvoorbeeld Pilates, yoga of krachttraining te doen.

E-learning Ergonomisch en veilig werken voor huishoudelijk hulpen

De–learning Ergonomisch en veilig werken voor huishoudelijk hulpen is verkrijgbaar voor iedereen die een abonnement heeft op de Leren=Leuk Academie.

Meer weten?

Ontvang onze complete catalogus

 

Offerte aanvragen (vanaf 10 personen)

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.