Als het gaat over e-learning kom je ook regelmatig de term social learning tegen, ofwel van en met elkaar leren. Maar social learning wordt ook vaak gebruikt om leren via nieuwe sociale kanalen aan te duiden. Dus bijvoorbeeld via Twitter, Facebook en LinkedIn. Maar wat kun je daar nu mee als organisatie of als trainer? 

Inzetten bij online training, maar hoe?

Natuurlijk zijn er nog veel meer social media: denk aan YouTube, Instagram, Google +, Vine en Pinterest die je kunt inzetten voor, tijdens en na een training. Wil jij  online gaan trainen, maar weet je nog niet precies hoe? Houd dan mijn ezine in de gaten! Nog geen ezine-abonnee? Meld je hieronder aan. Gratis.

Twitterlessen: zoek de #

Ik ga ervan uit dat je weet wat Twitter is: een berichtje sturen van maximaal 140 tekens. Ultrakort dus. Kun je daar dan wat van leren? Jazeker! Het is vaak niet zo dat alle informatie in de tweet staat, maar dat er in de tweet verwezen kan worden naar een artikel of website. In een artikel of website past natuurlijk wel veel meer informatie.

Ik gebruik Twitter zelf om bepaalde mensen en onderwerpen te volgen. Binnen Twitter kun je een zoekterm opgeven en Twitter houdt dan voor je bij welke Tweets er over dat onderwerp verschijnen. Zo volg ik Tweets over e-learning en handhygiëne. En krijg ik updates over die onderwerpen. Deze manier van Twittergebruik vereist dat je op zoek bent naar bepaalde informatie. Als je niet zoekt, vind je weinig.

Een andere optie is om bij een training die je geeft een afkorting te bedenken die kan gelden als herkenningsteken voor de groep. Denk aan #WIDM2014 wat staat voor Wie is de mol 2014. Door de afkorting te gebruiken kun je de groep attenderen op wetenswaardigheden rond een thema.

Facebook: uitwisseling (maar niet voor de bedrijfsgeheimen!)

Veel mensen vinden het plezierig om gedurende een training tips en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Facebook biedt een makkelijk online podium om ervaringen uit te wisselen. En ja, ik weet natuurlijk ook dat FB geen al te beste reputatie heeft op privacy. Dus zet er niet de bedrijfsgeheimen neer! Maar voor stoom af blazen, tips delen, een succes vieren: daarvoor is Facebook uitermate geschikt, ook al omdat veel mensen er al op zitten en je gebruikmaakt van bestaande tools van deelnemers in plaats van weer iets nieuws.

Je kunt voor trainingen een besloten groep aanmaken, waardoor de updates die je binnen de groep maakt alleen aan de groepsleden verschijnen. Sociale veiligheid blijft ten slotte ook belangrijk.

LinkedIn: to link or not to link

LinkedIn ken je natuurlijk allemaal als ‘the place to be’ voor je online cv. Maar wist je dat LinkedIn ook groepen heeft? Er zijn open en besloten groepen over zeer uiteenlopende thema’s. Het loont zeker om eens na te gaan of er groepen zijn rond thema’s die jou als professional interesseren. Als je lid wordt van een groep, ontvang je de updates. Er zijn groepen met enorm veel dagelijkse updates en met een bescheidener aantal. Op LinkedIn kun je voor elke groep instellen hoe vaak je de updates wilt ontvangen.

Bij LinkedIn kun je ook een besloten groep aanmaken en deze inzetten tijdens een training. Uiteraard geldt voor LinkedIn eveneens dat privacy een issue is. Ik vind zelf het gebruikersgemak van LinkedIn een stuk lager dan van FB, dus bekijk voor jouw groep wat wijsheid daarin is.

Ook bij dit online middel kun je ervoor kiezen om mee te lezen wat anderen over een onderwerp schrijven, of juist om zelf een discussie aan te zwengelen.

Doe het zelf!

Vind je dit artikel interessant? Jij kunt natuurlijk ook jouw social media inzetten en geef dit artikel door aan jouw volgers. Zij blij, ik blij!

Nog veel meer mogelijk…

En zo kun je natuurlijk ook YouTube, Instagram, Google +, Vine en Pinterest gebruiken voor, tijdens en na een training. Is dit nieuw voor je? Houd dan mijn ezine in de gaten. Binnenkort bied ik een training aan waarmee jij aan de slag kunt met online leertrajecten.

Ik ben benieuwd hoe jij social media inzet ten behoeve van leren. Laat het weten in de reacties!

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.