E-learning is als koken: je moet weten wie je doelgroep is, wat je budget is, en wat je de gasten wilt voorzetten: tapas of een vijf gangenmaaltijd. Net als bij koken helpen tools je om een goed resultaat te bereiken. Graag deel ik met jou mijn toolkeuze, waarbij gebruikersvriendelijkheid het belangrijkste meetpunt is.
E-learning tool bij ontwikkelen
Als de e-learning module in meerdere leerplatforms bruikbaar moet zijn, dan is een auteurstool een must have. Ik gebruik daar Claro voor. Deze tool biedt standaard oplossingen voor interactie en toetsvragen én je kunt zelf interacties ontwerpen zonder dat je echt programmeert. Ook fijn: hierin ontwikkelde modules zijn afspeelbaar op pc, laptop en tablets, altijd. En zonder dat je hoeft te kiezen op welk apparaat je cursisten de e-learning volgen, zoals bij andere auteurstools.
Schermopnames maken
Een schermopname biedt voor cursisten een makkelijke uitleg over bijvoorbeeld gebruik van een programma. Ik gebruik daar Screenflow voor. Enorm eenvoudig, je kunt beeld losknippen van geluid, of andersom. Kan direct exporteren naar Vimeo of Youtube. Is helaas alleen beschikbaar voor Mac (wat mij alleen al een goede reden voor overstappen lijkt). Alternatief is Screencast-o-matic, wat ikzelf niet ken, maar wat een vriendin van me naar tevredenheid gebruikt.
Referentiemateriaal en checklists
Strikt gezien is Evernote geen e-learning tool. Naast allerhande artikels en nuttige links voor referentie, gebruik ik Evernote voor checklists. Denk aan zaken als: nieuwe groep uploaden in leerplatform. Dat luistert nauw. Dus heb ik daarvoor een checklist (routine) in Evernote.
Planning
E-learning ontwikkelen is een complex proces, ook qua planning. In Omnifocus kan ik al mijn projecten op diverse manieren plannen. Je kunt bijvoorbeeld taken in een project organiseren, met deadlines en al. Maar net zo makkelijk voeg je er eenmalige taken aan toe. Ook handig: synct met de versie voor je iPhone of iPad, zodat je op elk moment weet wat er nog moet gebeuren.
In e-learning is volgorde van de onderwerpen van groot belang omdat de cursist tijdens het leren geen extra toelichting aan de docent kan vragen. Een mindmap maken helpt bij dat soort vraagstukken (complex, met veel opties). Ik gebruik hiervoor SimpleMind
Tekeningen
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Maar soms vind je geen foto die precies weergeeft wat je wilt. Dan biedt een tekening een alternatief. Op de iPad en andere tablets zijn tekenprogramma’s beschikbaar. Zoals bijvoorbeeld Paper53. Het intuitieve design spreekt mij (en vele anderen) enorm aan.Â
Foto bewerken
Zoals gezegd: een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden. Soms wil je de foto net iets anders: en dus moet je spiegelen, bijsnijden of je wilt tekst erin. Veel fotobewerkingsprogamma’s zijn ingewikkeld in het gebruik. Ik val voor simpel: Picturesque en Skitch bieden vooral basale bewerkingsopties. Maar voor mij is dat in 95% van de gevallen genoeg.
Geluid
Voor verhalende elementen in e-learning kun je gebruik maken van een stemopname. Een goede microfoon is dan essentieel. Misschien denk je: wat maakt dat uit? Geloof me, dat maakt uit. Wij gebruiken een Snowball als microfoon en Quicktime voor korte opnames. Maak je geluidsopnames van gemiddeld meer dan twee minuten? Dan is GarageBand een betere keuze (maar direct ook weer ingewikkelder) of Audacity als je met Windows of Linux werkt. Omzetten naar een ander bestandsformaat geluid is een fluitje van een cent met Switch.
Virtueel klaslokaal
E-learning alleen is vaak goed, maar soms wil je dat cursisten met elkaar en met de docent in gesprek gaan. Dat kan klassikaal, maar ook in een virtuele klas via een webinar. Ook hier zijn weer vele tools: van gratis tot onbetaalbaar. Ik gebruik meestal Gotowebinar. Belangrijkste voordelen: Gotowebinar is stabiel, heeft een eenvoudige interface die duidelijk is voor de deelnemer en doordat het onderdeel is van Citrix, werkt het ook op veel computers op een werkplek (die draaien namelijk vaak op Citrix als beheerprogramma)
Evalueren
Wij vinden het superbelangrijk om te weten wat onze cursisten vinden. Evaluatie is daarom standaard onderdeel van onze bedrijfsvoering en uiteraard doen we ook de evaluaties online. In Google docs kun je supereenvoudig EN gratis een vragenlijst maken. Voorbeeld zien? Check onze vragenlijst over e-learningonderwerpen in 2015. (Je bent van harte uitgenodigd deze in te vullen, de prijs is inmiddels verloot.)
Tip! Om veel reacties te krijgen op een vragenlijst: maak de vragenlijst kort (10-15 vragen max) en verloot iets van waarde onder de deelnemers.
Online bestanden delen
E-learning is veelomvattend. Samenwerken is dus noodzakelijk en online bestanden delen een must. Via Dropbox kun je altijd en overal bij je bestanden. Minder bekend is dat je mappen kunt delen. Met je samenwerkingspartner, met je assistent, met je klant. En moet je grote bestanden versturen? In principe kan je dan een map aanmaken en delen via Dropbox. Voor eenmalige bestanden is WeTransfer makkelijker, omdat je daarna geen moeite hoeft te doen om de bestanden te verwijderen.
Voor niets…. gaat de zon op
Voor de meeste tools moet je trouwens betalen (voor niks gaat de zon op…), het goede nieuws is dat je bijna alle tools gratis kunt uitproberen.
 Welke tools gebruik jij?
Zitten er tools bij die jij ook gebruikt, of gebruik jij heel andere tools? Ik ben benieuwd, laat me jouw toolbox weten in de reactie!
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
