Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar in e-learning kan een video soms weer zeggen meer dan alleen stilstaand beeld. Wanneer is video zinvol in e-learning en hoe haal je het meeste uit video’s?

Wanneer is video zinvol?

videoNatuurlijk is een video in e-learning een leuke afwisseling. Maar leuk-omdat-het-wel-leuk-is… Daarvoor is video een duur medium. Uit evaluaties van cursisten weten we ook dat ze video waarderen, maar alleen als het wat toevoegt. Anders vinden ze het zonde van hun tijd.

 

Dus wanneer zet je video in? Wij zetten video in voor verschillende doelen. Video kun je inzetten bij deze leeractiviteiten:

  1. het uitleggen van activiteiten op de pc of tablet: we maken een schermopname en laten zien wat ze kunnen doen en hoe ze dat kunnen doen.
  2. het uitleggen van een vaardigheid: denk aan het zetten van een intramusculaire injectie. Een video (of animatie) laat dan goed zien wat de bedoeling is.
  3. het uitleggen van samenhangende begrippen. In de e-learning Omaha System in Beeld laten we de cursist kennismaken met de begrippen van Omaha in 3 opvolgende video’s. Zo schets je het totaalbeeld.
  4. als je een voorbeeld wilt geven hoe het ab.so.luut NIET moet. Denk aan een leerpad over klantvriendelijkheid en laat dan het filmpje met de paarse krokodil zien. (Ja, hij staat daar. Maar eerst het formulier invullen. En dan kunt u hem morgen om 11 uur komen ophalen).

Maak video’s interactief

Maak video’s interactief: een cursist bekijkt de video niet alleen maar kan er zelf ook sturing aan geven. Er zijn tools op de markt waarmee je interactiviteit kunt toevoegen aan je video’s zoals hihaho.com. Je kunt aan video bijvoorbeeld meerkeuzevragen toevoegen, een link of de cursist kan versneld naar een volgend moment gaan.

Belangrijke tip bij video in het algemeen: maak video’s niet te lang. Probeer wat je te vertellen hebt in een zo kort mogelijk tijdsbestek te doen.

Cursisten maken zelf video

Je kunt video inzetten als verwerkingsmiddel door de cursist. Dit past het beste in een blended leersituatie. Je kunt bijvoorbeeld de opdracht geven om te laten zien hoe ze een situatie aanpakken. Je laat cursisten een filmpje maken.

Moet de begeleider dan al die filmpjes zelf beoordelen? Dat kan natuurlijk, maar dat is meestal veel werk. Het is slim om eisen te stellen aan de maximum lengte van het filmpje en je kunt ook aan cursisten onderling vragen (peer review): geef feedback op het filmpje. En in een blended leersituatie kun je vervolgens met de groep die filmpjes nabespreken.

Houd het kort & focus

In een video kun je complexere situaties weergeven. Het lastige is ook dat juist die complexiteit voor teveel afleiding kan zorgen waardoor voor de cursist onduidelijk is wat die moet zien. Probeer in tijd te beperken: een cursist weet dat zij met een bepaald doel kijkt, dus houd het zo kort als kan. Je kunt de focus ook vergroten door tekst toe te voegen, of een gerichte pijl. Zodat de cursist weet: dit moet ik zien.

Video of animatie

Je kunt een video maken maar heb je al eens aan animatie gedacht? Voordeel van animatie boven video is dat er minder ruis ontstaat (je moet in een animatie ten slotte nog veel meer scripten dan bij een gewone video). Ook voor animatie zijn er allerlei interessante tools voor een low budget, bijvoorbeeld videoscribe.co.  Hieronder zie je een voorbeeld dat E-learning Made Easy heeft gemaakt over de flipped classroom.

Ik ben benieuwd hoe jij video toepast en of je nog tips hebt!

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.