Alwéér een blog over handhygiëne? 

Ja, inderdaad. Met handhygiëne is het net als met tandenstoken: het is heel belangrijk voor de gezondheid, maar je laat het snel versloffen. Dan is een reminder zo af en toe best handig.

Gelukkig helpt ook Ramses Shaffy je met de handhygiëne. En de belangrijkste ins en outs leer je in onze gratis e-learning Handhygiëne. Ook nuttig voor collega’s die wel een opfrissertje kunnen gebruiken.

De geschiedenis van handen wassen (je kunt het je bijna niet voorstellen)
Cursus handhygiëne - Handhygiëne met Ramses Shaffy

In de 19e eeuw is een kind baren nogal gevaarlijk. Veel kersverse moeders sterven in het kraambed.

De Hongaarse arts Ignaz Philipp Semmelweis ontdekt de oorzaak van de sterfte: artsen infecteren de vrouwen met ziektekiemen. Dat komt omdat ze hun handen tussen de bevallingen door slechts afspoelen met water. (Ja echt.)

Semmelweis verplicht het medisch personeel om de handen wassen met water en chloor. Je raadt het al: het aantal sterfgevallen daalt drastisch.

We zijn twee eeuwen verder

Tegenwoordig is handhygiëne heel vanzelfsprekend en zijn we overtuigd van het nut. Toch blijft het een aandachtspunt: de afgelopen 3 jaar onderzocht de Inspectie hoe het staat met de infectiepreventie in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. En wat denk je? Zorgmedewerkers werken onvoldoende volgens de richtlijnen.

Vandaar de Internationale Dag van de Handhygiëne op 5 mei.
In Nederland is op deze dag extra aandacht voor het belang van handhygiëne in de zorg. Want als je met kwetsbare mensen werkt, is hygiëne extra belangrijk.

In onze gratis e-learning Handhygiëne leer je waar je op moet letten

De e-learning duurt een uurtje. We behandelen het belang van handhygiëne en hoe je een goede handhygiëne bereikt. Ook krijg je antwoord op veelgestelde vragen, zoals:

  • Wanneer moet je je handen wassen (De Vijf Momenten)
  • Wanneer gebruik je handalcohol en wanneer zeep?
  • Hoe reinig je je handen op de juiste manier?
  • Moet je je handen ook wassen als je handschoenen draagt?
  • Mag je je trouwring dragen tijdens het werk? (Antwoord: nee, die bacteriën trekken zich er niks van aan dat het je trouwring is. Afdoen dus.)
  • Hoe kun je op een luchtige manier je collega’s herinneren aan het belang en de juiste uitvoering van handhygiëne?

Cursus handhygiëne - Handhygiëne met Ramses Shaffy

En wat heeft Ramses Shaffy hiermee te maken?

Vaak was je je handen te vluchtig. Kraan aan, handen eronder, beetje zeep erbij, wat wrijven – en klaar. Maar handen wassen moet je minimaal 10 seconden doen, wil het effect hebben.

Daarom: zing tijdens het handenwassen Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder, uit het gelijknamige lied van Ramses Shaffy.
En denk aan de duimen, vingertoppen en polsen, handen wassen is meer dan een beetje laf de handpalmen tegen elkaar aanwrijven.

Je mag ook zingen: Was, boen, wrijf, poets, schrob, spoel nog een ronde.
Desinfecteer je met handalcohol? Zing dan het hele refrein en je bent 32 seconden onder de pannen.

 

Stuur me de gratis e-learning

Meer weten over onze e-learnings? Ga naar:

Leren=Leuk voor de ouderenzorg

Leren=Leuk voor de gehandicaptenzorg

Leren=Leuk voor zzp’ers

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.