In juli 2019 kwam de temperatuur in Nederland zelfs boven de 40°C uit. In het hele land gold code oranje voor de extreme hitte. Voldoende drinken is dan belangrijk. Jij redt dat waarschijnlijk wel, maar je zorgvragers hebben hulp nodig om gehydrateerd te blijven.

Hieronder vind je handige tips die bijdragen aan hun vochtinname. En als je je zorgvragers én jezelf verantwoord wilt beschermen tegen de hitte, volg je de e-learning Hitteprotocol

Hak 2 liter in stukjes

2000 milliliter vocht is ongeveer 10 glazen drinken. Dat klinkt als een grote plens die de zorgvrager amper weg krijgt. Daarom is het slim om het over de dag te verdelen, want dan wordt het opeens heel logisch en behapbaar:

  1. Een kop thee en een glaasje water bij het ontbijt
  2. Twee kopjes koffie om 10 uur
  3. Een beker karnemelk en drinkbouillon bij de lunch
  4. Een kop thee na het middagdutje en een sapje om 16 uur
  5. Water bij het avondeten en een kop koffie om 20 uur.

“Eh… kóffie? Dat werkt toch vochtafdrijvend?”

Nee, dat is een fabeltje. Koffie telt gewoon mee in de vochtinname.

TIP! Ruud Dirkse schrijft over dementie. In één van zijn boeken vertelt hij over een man die ontdekt dat zijn vrouw met dementie beter drinkt als ze proosten. Ze proosten elke dag meermalen.

-Kun jij ook iets feestelijks bedenken rond het drinkmoment zodat het makkelijker gaat?
-Of kun je voor de bewoners een kaart maken met dagelijks 10 vakjes die aangekruist moeten worden, als een soort wedstrijdelement?

TIP! Wees extra alert bij ouderen met dementie: let erop dat hun drinken niet onaangeraakt terug op de voedingskar gaat omdat ze vergeten te drinken.

Vocht in vermomming

Wist je dat zuivel ook veel vocht bevat? Voor cliënten die slecht drinken zijn yoghurt, vla en ijs een extra bron van vocht. Daarnaast is soep een goede vochtaanvuller, net als stukjes fruit en groente (zoals komkommer, wortel, snoeptomaat).

Wat te doen bij hitte - elearning hitteprotocolDoe eens anders dan anders

Is het mogelijk om cliënten en bewoners iets anders aan te bieden dan koffie, thee en water? Misschien gaat een alcoholvrij biertje er gemakkelijk in. Of wat dacht je van een tomatensapje met een snufje peper? Wat ook kan: vul een grote kan met water, en voeg stukjes gesneden fruit (aardbei, appel, citroen) toe. Het ziet er nog leuk uit, ook.

Zoek extra drinkmomenten

Je kunt het drinken stimuleren op een onverwacht moment. Denk bijvoorbeeld aan een slokje water na het tandenpoetsen. Of bied iets te drinken aan na een verplaatsing, wanneer de cliënt het mogelijk warmer heeft gekregen. Alle beetjes helpen.

Kenmerken van uitdroging

Uitdroging kan in extreme gevallen leiden tot verwardheid en zelfs de dood. Uitdroging is moeilijk te herkennen. Enkele kenmerken zijn: gebarsten lippen, droge mond en tong, hoofdpijn, weinig plassen en donkere urine. Houd dit dus goed in de gaten.

Natuurlijk blijft het belangrijk om te kijken naar het individu

Heeft iemand plastabletten, diabetes of medicatie waarbij de vochtbalans belangrijk is? Zorg dan dat je informatie hebt over hoeveel deze persoon minimaal moet drinken.

Heb jij nog goede tips? Je meelezende collega’s en ik horen ze graag.
En denk ook aan je eigen vochtbalans: drink een glaasje water nu je hier toch bent. Proost!

Meer weten?

Volg de e-learning Hitteprotocol

Ontvang onze complete catalogus

Neem contact met ons op

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.