Deze vraag kreeg ik afgelopen week. Bij maatwerk e-learning wil je een goed eindresultaat. Zonder dat je er eindeloos veel geld en tijd in steekt. Maar hoe doe je dat?

Wat wil je?

maatwerkBedenk goed wat de vraag is en welke leerdoelen je wilt bereiken. Natuurlijk, dat klinkt als een open deur. Toch merk ik dat er heel vaak een vraag gesteld wordt: ja, we willen wel iets met e-learning rond een bepaald thema. Maar dat kun je nog van verschillende kanten benaderen. Ook goed om te bedenken hoe je het wilt, waarbij hoge interactiviteit en video’s de e-learning duurder maken. Ook goed om nu al te bepalen: wie is de doelgroep?

Klik! en ervaring

Werk met een bureau dat aantoonbare ervaring heeft met de ontwikkeling van e-learning en de zorg (of als je in een andere branche werkt, jouw eigen branche). Zorg ook dat er een klik is, want met jouw ideeën en jouw wensen moet de ander aan de slag en als je al in het gewone gesprek denkt “iemand heeft heel andere beelden dan de beelden die ik heb”, kun je je ook afvragen of dan de e-learning wordt zoals jij wilt. Zo’n bureau zal jou ook aangeven welke onderwerpen/welke leerdoelen meer of minder geschikt zijn om te vatten in e-learning.

Kleine stappen, snel bijsturen

Scrum en Agile zijn nieuwe methodes van projectmatig werken die juist ook goed bij complexe trajecten als e-learning ontwikkeling passen. Kern is dat kleine teams toegewijd in kleine stapjes werken naar het eindresultaat. Zo voorkom je dat je een bijna-af product ziet waarvan je denkt: hé, dit gaat over heel iets anders dan wat ik in mijn hoofd had.

Maak goede afspraken en bewaak die/kom die na

Wie is voor wat verantwoordelijk? In welk tijdsbestek wordt het gemaakt en binnen welk budget? Het is zaak om die afspraken goed te bewaken.

Het is ook belangrijk is om op de afgesproken momenten tijd in te ruimen voor bijvoorbeeld feedback op een concept. E-learning ontwikkeling is een complex proces en als ergens de deadlines gaan schuiven, kan dat op meerdere fronten gevolgen hebben.

Heb jij te maken gehad met maatwerk e-learning en hoe was je ervaring?

En heb je een vraag over maatwerk e-learning voor zorg en welzijn? Mail me gerust voor een oriënterend gesprek.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.