In de ouderenzorg heb je veelal te maken met mensen die chronisch ziek zijn. Niet per se om heel vrolijk van te worden. Een serieuze aanpak ligt dan voor de hand. Maar een lichte en humoristische aanpak kan lucht en licht geven. Lachen is fijn en gezond en dat is wetenschappelijk bewezen. Laat dit artikel je op ideeën brengen.

No protocol

Het lastige van humor is dat het bij jou moet passen (anders voelt het heel gek), bij de ander en bij de situatie. De voorbeelden zijn dus niet geschreven om 1 op 1 over te nemen, maar om jou te inspireren om meer humor in jouw zorg te brengen.

 

Goedemorgen prinses!

Mijn oudste dochter heeft als arts in opleiding net een zorgstage afgerond op een afdeling PG. Pittig was het, maar ook mooi. Ze vertelde over haar begeleider Jeffrey die met heerlijk Surinaams accent als een zonnetje de bewoners wakker maakt: Goedemorgen prinses, goedemorgen sunshine! De reactie op zijn vrolijke begroeting is veel positiever dan op de andere, meer neutrale medewerkers.

Gekkigheid

Mevrouw de C. was een eenzame dame met een batterij aan chronische ziektes, waardoor ze het huis eigenlijk niet meer uitkwam. Ze had een groot huis, waar het warm en donker was. Haar ene dochter was overleden en de ander woonde in het buitenland. We hadden een klik. Mevrouw Z. hield van mooi: mooie kleren, mooie spullen in huis. Ik vertelde haar dat ik in de uitverkoop een badpak had gekocht. “O kind, daar hield ik ook zo van, de uitverkoop,” vertelde ze me.

De volgende dag was ik aan het eind van mijn dienst bij haar. In mijn tas het badpak. Verrassing!  Ze heeft het er nog maanden over gehad. Ze had genoten van mijn ‘modeshow’.

Beetje absurditeit

Meneer B. heeft Parkinson en de medicijnen werken steeds minder goed. Eten wordt daarmee knap lastig. Van de week wou het eten helemaal niet lukken, maar hij wilde het per se zelf blijven doen. Ik gaf aan dat zijn vork vandaag enorm eigenwijs was. Je zag hem in een flits denken. “Hoe kan een vork nou eigenwijs zijn?” Toen brak een glimlach door en gaf hij zijn vork aan mij.

Spontaan of niet?

Humor ontstaat vaak spontaan. Je speelt in op een situatie die zich voordoet. Dat kun je niet voorspellen en dus de humor ook niet. Maar het helpt wel als je je voorneemt om vandaag een onsje (of twee!) meer humor in je zorg te leggen. Dat je op zoek gaat naar iets grappigs of iets absurds. Zodat je een glimlach bij al je cliënten brengt, net als Jeffrey met zijn “goedemorgen Prinses!”.

Hoe pas jij humor toe?

Vertel hieronder jouw grappigste, ontroerendste of gekste grap en win het boek Humor als verpleegkundige interventie van Marcellino Bogers.

 

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.