Onlangs deed IGJ een onderzoek in de gehandicaptenzorg naar infectiepreventie. Na Corona had de Inspectie verwacht dat hiervoor meer bewustzijn is bij medewerkers en organisatie.
Gebruik handschoenen kan beter 
Waar in de ouderenzorg vaak discussie is over wie verantwoordelijk is voor de aanschaf van handschoenen, constateert de Inspectie dat er meestal voldoende beschermende materialen zoals handschoenen en schorten zijn.
Medewerkers wassen hun handen niet altijd voor en na het uitdoen van de handschoenen. En soms raken ze ook dingen uit de omgeving aan, zoals telefoon of computer waardoor kruisbesmetting optreedt.
Persoonlijke hygiëne: trouwringen en lange nagels
Weet je wat de meest gestelde vraag is over handhygiëne? Of je je trouwring mag aanhouden als je werkt in de zorg. De vraag stellen is hem beantwoorden. Nee, dat mag niet. Micro-organismen denken niet: dit is een trouwring, dus daar mag ik niet onder gaan wonen.
In het onderzoeksrapport van de IGJ staat dat medewerkers soms lange nagels hebben. Hieronder kunnen ook weer meer micro-organismen zitten. En de kans op beschadigen van handschoenen wordt groot, waardoor er meer risico is op verspreiden van micro-organismen en besmettelijke ziektes.
Infectiepreventie en PBM
In alledaagse situaties kom je een heel eind met juiste handhygiëne en goed gebruik van handschoenen. Maar bij besmettelijke ziektes, zoals Covid19, het Norovirus of Mrsa moeten medewerkers weten welke persoonlijke beschermingsmiddelen zij dragen. En bijvoorbeeld met welk middel er gedesinfecteerd wordt.
In onze module PBM en infectiepreventie vind je wat je bij deze besmettelijke ziektes doet en juist beter niet doet! Omdat het belangrijk is dat medewerkers deze informatie makkelijk terug kunnen lezen, hebben we een handige pdf gemaakt met de belangrijkste besmettelijke ziektes en de PBM die je dan aandoet. Deze is ook op posterformaat, dus kan ook op de locatie opgehangen worden.
Natuurlijk maakt deze e–learning PBM en infectiepreventie deel uit van de Leren=Leuk Academie.
Link naar Leren=Leuk Academie vvt
Link naar Leren=Leuk Academie ghz
Link naar Leren=Leuk Academie zzp
Benieuwd naar onze modules? Doe de gratis e–learning Handhygiëne.
gratis e-learning handhygiëne
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
