Vorige week was ik bij een nieuwe klant die e-learning wil gaan ontwikkelen. Ik vroeg aan hen wat hun plannen waren voor e-learning. Willen ze alleen e-learning of ook met een klassikaal traject? Hij keek me een beetje schoorvoetend aan en zei “We hadden eigenlijk gedacht: alleen maar e-learning. Maar ik heb eigenlijk gehoord dat blended leren altijd beter is, toch?”
Goede vraag! Is het inderdaad waar dat blended leren altijd beter is?
Nee, het is niet waar dat blended altijd beter is. Dat hangt af van een aantal factoren die ik graag met je langsloop.
Wanneer is blended beter?
Wanneer kies je eigenlijk voor blended leren? Daar moet een goede aanleiding voor zijn. Soms kies je voor blended omdat de leerdoelen vragen om face to face contact met de docent en/of de medecursisten. Dat kan zijn vanwege het oefenen van vaardigheden. Maar als meningsvorming en uitwisseling van belang zijn voor het onderwerp, is een klassikale bijeenkomst ook nuttig.
Een andere reden voor het aanbieden van een klassikale bijeenkomst is als je bijvoorbeeld veel weerstand verwacht. Ook dan kan het zinvol zijn om aan te geven waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn.
Wanneer kies je dan voor standalone e-learning?
Het inhoudelijke aspect is in ieder geval dat het onderwerp zich goed leent voor e-learning. En dan kun je denken aan kennis die opgefrist moet worden; of een nieuwe versie van een computerprogramma. En daarbij heb je ook niet het gemis van een klas.
Andere redenen voor standalone e-learning
Soms zal het misschien ook zo zijn dat de keus niet alleen inhoudelijk valt op standalone. Soms maak je ook een pragmatische keuze. Als er heel weinig budget is voor scholing, dan kan alleen e-learning een betere oplossing zijn dan helemaal geen scholing.
De persoon met wie ik sprak wilde iets ontwikkelen voor onder andere artsen en die zei “Het is informatie die ze echt wel moeten weten, maar we krijgen ze gewoon niet in een klaslokaal. Daar zijn ze veel te druk voor. Misschien is de e-learning niet optimaal, maar iets is beter dan iets”. Ook dat kan een motivatie zijn om te kiezen voor standalone e-learning.
Kenmerken blended learning
Een belangrijk kenmerk van blended is dat je op enig moment met de cursisten en de docent verzamelt in een klas of online klaslokaal. Natuurlijk vereist dat een andere aanpak dan alleen e-learning, want het is dan handig dat er voldoende cursisten zijn om bij elkaar te komen voor de bijeenkomst. En ook in de online lesstof zitten verwijzingen naar die bijeenkomst(en). Denk bijvoorbeeld aan een opdracht die cursisten moeten voorbereiden of een artikel dat ze vast moeten lezen en samenvatten.
Niet altijd beter?
Waarom is het de vraag of blended leren altijd beter is? Voor sommige onderwerpen voldoet stand alone e-learning prima. En e-learning scoort beter op kosten, administratie en organisatie.
Blended leren doet dus voor een deel de voordelen van e-learning teniet. Dat wil dus niet zeggen dat je het nooit moet doen. Beslist niet. Maar wel dat het goed is om na te denken of je blended leren gaat inzetten.
Mocht jij ook willen starten met e-learningontwikkeling en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken, je bent welkom om hierover vrijblijvend contact met ons op te nemen.
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.

Waar ik ook wel van onder de indruk ben is de blended definitie van Clive Shepherd – hij stelt dat blenden niet alleen online en offline is, maar ook bv. de modus zoals alleen, één op één coaching, groep of community. Je moet dan zoeken naar de optimale blend. Vaak kom je dan wel bij meerdere elementen uit,
Goeie toevoeging Joitske. Ja, ik denk dat blended steeds vraagt om een precieze invulling. Vandaag workshop gehouden en tijdens plenaire gedeelte was er inspringtheater. Ook een heel mooie manier en toevoeging aan online leren. Hij vertelde me dat ze rond het onderwerp vrijheidsbeperkende maatregels dit
veel doen. Ik kan me voorstellen dat dat een ijzersterke blend kan zijn: e-learning met de kennis over dit onderwerp (wettelijke kaders) en dan inspringtheater om zelf te ervaren hoe vrijheidsbeperking kan werken.