Al heel lang geleden werd aangekondigd dat Articulate Studio voor mobile beschikbaar zou worden als auteurstool e-learning, gedacht werd aan 2011. Uiteindelijk is het najaar 2013 en nu is Articulate Studio’ 13 er dan eindelijk. Ga ik overstappen naar deze tool?
Ik vertel je zo over mijn bevindingen met Articulate Studio ’13, maar eerst heel kort waarvoor je een auteurstool kunt gebruiken.
Waarom een auteurstool?
- Je wilt de e-learning die je ontwikkelt platformonafhankelijk maken en als SCORM (een kant-en-klaar pakketje dat in alle leerplatforms past) publiceren.
- Je wilt je e-learning uitbreiden met interactieve elementen, waardoor je deelnemers beter betrekt bij de leerstof en deze ook op een andere manier kunt aanbieden. In de slideshare van deze week heb ik een voorbeeld opgenomen van een interactief element uit de module ‘Signaleren’ voor zorgmedewerkers.
Goed, ik heb de nieuwe versie van Articulate Studio ’13 kort getest. Natuurlijk heb ik daarmee niet de ins en outs van het programma gezien, deze review is op hoofdlijnen.
Review Articulute Studio’ 13
Pro: Deze auteurstool is erg eenvoudig: op basis van PowerPoint sheets kun je een module maken en deze uitbreiden met interactieve elementen en met toetsvragen. Allemaal heel eenvoudig en vrijwel met 1 druk op de knop. Je hebt geen enkele kennis van programmeren nodig om een module aantrekkelijk aan te bieden aan deelnemers.
Studio bestaat uit 3 delen: Presenter (import van PowerPoint), Quizmaker (toetsvragen) en Engage (interacties). In Quizmaker kun je nu een scenario ontwikkelen (branching) waardoor je deelnemers in een vraag bijvoorbeeld steeds dieper mee kunt nemen in de lesstof en kunt laten ervaren dat een minder goede keuze in een eerdere stap gevolgen heeft voor het eindresultaat.
Omdat er veel mensen gebruik van maken, is er een grote community om een vraag te stellen.
Cons: Het voordeel van het gemak is gelijk ook mijn belangrijkste nadeel. De interacties en toetsvragen zijn helemaal voorgeprogrammeerd. Een kleur of lettertype wijzigen kan. Maar een nieuw soort interactie toevoegen of twee interactietypes combineren, dat gaat niet.
Ook in andere opzichten is het een star programma: bij screens zonder interactie of muziek is standaard ingesteld dat de presentatie na 5 seconden naar het volgende screen gaat. Natuurlijk kun je de tijd op 10.000 seconden zetten (zodat iedere deelnemer zijn eigen tijd kan kiezen) maar je kunt deze optie niet uitschakelen. Ook jammer: het programma draait alleen op Windows en niet op een Mac.
Conclusie
Als je op zoek bent naar een auteurstool waarbij je helemaal geen technische kennis nodig hebt om interacties en toetsvragen te creëren en je vindt het geen probleem dat de mogelijkheden beperkt zijn (20 interactietypes, 25 soorten toetsvragen), dan heb je hieraan een goede koop.
Lees nog even verder als je mijn favoriete tool wilt weten.
Claro van Dominknow blijft mijn favoriet
Nee, de komst van de nieuwe versie van Articulate Studio ’13 brengt geen verandering in mijn favoriete auteurstool. Belangrijkste reden is dat Claro meer vrijheid biedt bij het maken van interacties en vragen. Als ik wil kan ik alles aanpassen naar mijn wensen. Ook vind ik het erg plezierig dat ik vanaf elke locatie en vanaf elk type computer kan ontwikkelen.
Pro: Claro is een zeer complete auteurstool voor toetsvragen en interactieve elementen. Je kunt schermen importeren uit PowerPoint en er zijn veel standaardvragen en standaardinteracties. Je kunt zelf redelijk eenvoudig interacties en vragen ontwikkelen (dat vraagt wel om iets meer kennis). Ik vind het erg plezierig dat je een interactie of vraag helemaal naar eigen wens kunt maken.
Het gebruiksgemak is groot voor een tool met zoveel mogelijkheden. Claro werkt in the cloud en is geschikt voor zowel Mac- als Windowscomputers.
Cons: Als je internet eruit ligt, of last heeft van hikken, dan is Claro niet beschikbaar. Doordat het niet zo groot is als bijvoorbeeld Articulate, is er een minder grote community.
Op zoek naar een gratis auteurstool?
Ik krijg regelmatig het verzoek om gratis tools te bespreken zodat je bijvoorbeeld SCORM-pakketjes kunt maken voor Blackboard (leerplatform voor onderwijs). Natuurlijk voldoe ik daar graag aan.
Udutu: gratis tool met behoorlijk wat mogelijkheden
Udutu is een gratis auteurstool die ik heel behoorlijk en vrij intuïtief vind werken. Mooi is ook dat je er eenvoudig een scenario in kunt opnemen. Udutu werkt in the cloud en werkt zowel op Mac- als op Windowscomputers. Je kunt publiceren voor html5 (mobile) en als SCORM. Ook zou het mogelijk zijn om met meerdere personen aan een project te werken, maar dat heb ik zelf niet uitgeprobeerd.
Wil je meer weten waarom je een auteurstool nodig hebt? Dat kun je hier lezen.
En jij, maak jij gebruik van een auteurstool? Van welke en waarom? Laat een berichtje in de comments achter want ik ben erg nieuwsgierig!
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
