terwijl ik dit schrijf, is het zuperwarm. In mijn kantoor is het inmiddels 28 graden celsius. Meer zomer dan dit gaat het niet worden. En toch kan het in de zomer ook als winter voelen. Zoals een aantal jaar geleden, toen mijn lieve schoonvader op 10 augustus overleed op 83-jarige leeftijd.

Diagnose Parkinson

Zijn overlijden zat er al een tijdje aan te komen. Pa had sinds 15 jaar de diagnose Parkinson en lichamelijk en geestelijk ging hij hard achteruit. In februari dat jaar was hij na een blaasontsteking opgenomen in het ziekenhuis. En de blaasontsteking liep uit op (je raadt het al) een delier. Hij kwam zo slecht uit het delier (nauwelijks praten, lopen ging niet meer, behoorlijk in de war) dat hij opgenomen werd op een gesloten afdeling in het verpleeghuis. Dat was geen succes, mede doordat hij af en toe glashelder van geest was.

Op het ene moment kon hij zijn mobiel niet meer opnemen, omdat hij vergeten was hoe dat moest. En op een ander moment vroeg hij aan mij: hoe staat het eigenlijk met de e-learning? In de war, maar zeker niet gek en soms dus glashelder. Op zulke momenten wist hij ook zeker dat hij niet op de PG afdeling wilde zijn. Hij wilde naar huis, naar Tiny, zijn vrouw. Gelukkig herstelde hij toch nog wat van het delier. Daarop besloot mijn schoonmoeder hem naar huis te halen.

Verdikkingsmiddel

In de weken voor hij overleed verslikte hij zich vaak. Er kwam een fysio die hem verdikkingsmiddel voorschreef. En ik weet niet of je het wel eens geproefd hebt, koffie met verdikkingsmiddel. Het is gewoon goor! Het werd grondig aangepakt, dus er stond gelijk voor 3 maanden aan dure verdikkingsmiddelen. Dat was donderdag.

Maandag werd hij in het ziekenhuis opgenomen vanwege benauwdheid en koorts. Het bleek een longontsteking. De longontsteking was het gevolg van voedsel dat in de longen raakte. Door de Parkinson werkte zijn strotteklepje niet meer. Dat zorgt ervoor dat eten naar de slokdarm gaat en niet de longen in. Donderdagavond overleed hij rustig.

In de woonkamer bij hem thuis stond voor 3 maanden aan verdikkingsmiddelen…

En het eindigt verdrietig, toch kijk ik en ook mijn man, schoonmoeder en kleinkinderen terug op een mooie tijd. We zijn veel bij hem geweest, hebben nog de dingen met hem gedaan die hij wilde. (OK, niet alles: hij had ook nog een droom om op zijn oude motor te rijden die hij ooit in de midden jaren zestig had gehad).

Lieve pa, ik zwaai naar je!

Hoe kan jij als zorgprofessional bijdragen aan de zorg rond het levenseinde?

E-Learning Zorg rond het stervenAls zorgprofessional in de ouderenzorg heb je te maken met het levenseinde. Maar niet elke dag. Je wilt het goed doen, maar waarin verschilt zorg rond het sterven van andere zorg? En hoe kun jij bijdragen aan een goede laatste tijd? In onze e-learning Zorg rond het sterven krijg je antwoord op deze vragen en meer.

Er komt onder andere aan bod wat palliatieve sedatie is, wat euthanasie en wat versterving. En: wat is jouw rol als zorgprofessional bij de zorg rond het sterven? Wat is de surprisevraag? Met aandacht voor gewoontes en rituelen rond het sterven in verschillende religies en culturen.

Lees hier meer over de e-learning Zorg rond het sterven.

Warme groet,
Hedwig

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.