Zoals gezegd op LinkedIn had ik deze week een discussie met collega-opleiders over leren naar aanleiding van het 70-20-10 model van Jennings. Gelukkig zijn er ook bewezen methoden over leren. Een kapstok gebruiken, is er daar één van.
1. Verhoog het leerrendement met… kapstokken
Een hoger leerrendement met kapstokken? Een kapstok staat voor een vergelijkbare situatie waarin de cursist het geleerde of de te leren stof al herkent. Je bouwt een analogie met iets bekends met een bruggetje naar de te leren stof. Daardoor bewandel je in de hersenen een bekend pad en maak je dat pad breder of zorg je voor een extra aftakking met jouw nieuwe kennis.
Daarmee verhoog je het leerrendement. Want op het moment dat iets helemaal nieuw is betekent het dat er in de hersenen nog geen pad is ontstaan. En het kost meer moeite om een nieuw pad te maken, dan een bestaand pad uit te breiden.
2. Verhoog het leerrendement met… beeld
Beeldmateriaal helpt deelnemers ook om beter te onthouden wat er wordt aangeboden. De hersenen zijn enorm goed in het verwerken van beeld. Beeld staat bovenaan de manier van verwerken in onze hersenen. In de dagelijkse praktijk zie je dat daarvan gebruik wordt gemaakt in het verkeer: een verkeersbord geeft in 1 beeld aan wat je als verkeersdeelnemer moet doen (of laten). Gebruik wel ter zake doend beeld bij de lesstof als je het leerrendement wilt verhogen. Want als je beeldmateriaal gebruikt dat niks te maken heeft met de stof, dan gaan de hersenen toch op zoek naar een verband. Daarmee creëer je onduidelijkheid en verlaag je juist het leerrendement.
3. Verhoog het leerrendement door… herhaling
Ebbinghaus bewees eind 19e eeuw al dat heel veel leren verloren gaat als je dat eenmalig doet. Je kunt je voorstellen dat als iemand eenmalig voor een schriftelijke overhoring de woordjes Frans leert, dat hij/zij dat na korte tijd weer vergeten is. Juist de herhaling zorgt ervoor dat er in de hersenen een breder pad ontstaat waardoor de Franse woordjes in het langetermijngeheugen worden opgenomen.
4. Verhoog het leerrendement door… spacing
Spacing??? Spacing betekent dat je tijd tussen de opvolgende leeractiviteiten inbouwt. Neem dat proefwerk Frans: Jordan heeft een groot proefwerk Frans. Dan heeft het geen zin om op zondagavond – als hij maandag dat proefwerk heeft – alles in een keer te gaan zitten leren. Het is zinvoller om de stof de week ervoor op maandag even door te kijken, idem op dinsdag, woensdag nog een keer doorkijken, donderdag… De hersenen slaan de informatie beter op wanneer er tijd ‘overheen is gegaan’.
5. Verhoog het leerrendement met… pen en papier
Uit recent onderzoek is gebleken dat je door te schrijven met pen en papier meer onthoudt dan wanneer je dat typt op de computer. De onderzoekers denken dat de activiteit van de hand, de samenwerking tussen de hand en de hersenen, ervoor zorgt dat je het beter onthoudt dan als je het op de computer zou doen. Bronnen over leren Omdat dit allemaal bewezen strategieën zijn, noem ik ook een aantal bronnen voor je. Spacing, kapstokken en gebruik van beeld kun je terugvinden in het relevante en interessant boek van John Medina: 12 Principles for Surviving and Thriving At Work, Home and School. Ebbinghaus, zoals gezegd, is verantwoordelijk voor het onderzoek naar herhaling. Pen en papier is een heel recent onderzoek, klik hier.
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
