Je bent op zoek naar e-learning. Voor de organisatie waarvoor je werkt of voor jezelf of voor je teamleden. Maar waar let je dan op?
Passend bij de doelgroep
Klinkt als een open deur, maar het is nu eenmaal erg belangrijk dat de e-learning past bij de doelgroep die deze gaat doen. Voor de handeling maakt het niet uit of je een infuus aansluit in het ziekenhuis of in de thuiszorg, maar wel voor de rest van de zorgverlening. In het ziekenhuis zijn er elleboogkranen, is er voldoende materiaal en is een arts makkelijk benaderbaar en snel ter plaatse als dat nodig is. Dat is in de thuiszorg nog maar afwachten.
Ook horen we van klanten terug dat ze andere e-learning voorbehouden handelingen vaak te moeilijk, theoretisch en abstract vinden. VIG-ers en MBO verpleegkundigen zijn meer op zoek naar praktijkgerichte voorbeelden en veelvoorkomende complicaties. Als je twijfelt of een e-learning past bij de doelgroep, vraag dan of een paar collega’s de e-learning willen bekijken en evalueren. E-learning Made Easy heeft trouwens ook e-learning voor niveau 1 en 2. Die leren namelijk ook graag op hun eigen moment en op hun eigen tempo. Voor de nieuwe serie Omgaan met …. over veelvoorkomende ziektes betekent dit dat zij leren over gevolgen van een ziekte, maar niet over behandeling en medicatie. Omdat dit voor hen van minder belang is voor de uitoefening van hun functie.
Feitenkennis of contextgebonden
Wat wil je dat cursisten kennen en kunnen na de e-learning? Ga je voor feitenkennis of voor contextgebonden leren? Het is onze visie dat de zorg juist zo complex (en boeiend!) is doordat het niet alleen de handeling is, maar dat je die handeling uitvoert in een situatie waarin je ook rekening moet houden met onder andere wensen van zorgvrager, mantelzorg, wet- en regelgeving en protocollen. En dat zorgprofessionals daarmee overweg kunnen.
Lappen tekst of interactief
Vandaag zat ik in overleg met een trainer Palliatieve zorg. E-learning Made Easy gaat samen met haar een e-learning ontwikkelen. Want wat er aan e-learning is op dit gebied, voldoet niet. De ene e-learning bestaat uit lappen tekst, zonder beeldmateriaal, zonder oefenvragen. SAAAAAAI. De trainer had de cursus niet eens afgerond. Zo saai dus. De andere e-learning is alleen maar oefenen van feitenkennis (zie hierboven).
Goede e-learning heeft afwisseling. Want anders val je als cursist in slaap, of anders je hersens wel. En dan leer je niks. Onze e-learning heeft daarom na elke 3 schermen een interactie; dus dan krijg je als cursist een vraag, een oefening, een casus, een video, audio aangeboden. Dat zorgt ervoor dat de hersens en de cursist wakker blijven en verder gaan met de cursus.
Ergerniswekkend of leerzaam
Ik heb regelmatig een cursist aan de lijn en soms vertellen ze dan over ergernissen in e-learning. (Niet die van ons natuurlijk ;)) Wat cursisten ergert is als er een vraag gesteld wordt in de toets terwijl daarover niks is behandeld in de lesstof. En ook: als feedback alleen maar terugkrijgen dat het antwoord fout is. Waarom is het fout? Zo leer je weinig van een e-learning.
In goede e-learning heeft elke module een aantal leerdoelen. En die leerdoelen komen terug in de lesstof en in de toets. In goede e-learning bevat de lesstof oefenvragen, zodat de cursist voor zichzelf kan toetsen of ze de lesstof begrijpt. En op die oefenvragen krijgt de cursist altijd feedback; dus ook als het antwoord juist is. Want misschien heeft iemand het goede antwoord gekozen, maar met de verkeerde motivatie. Ook dat is goed om te weten.
Service of geen service
Service of geen service vraagt weinig toelichting. Toch zie ik dat het maar beperkt wordt meegenomen bij de keuze van een e-learningleverancier. Terwijl het toch behoorlijk belangrijk is (lijkt mij).
Een voorbeeld: klant A. wil SOAP rapporteren aanbieden aan al hun medewerkers via LTI in hun eigen leeromgeving. Een test wijst uit dat dit kan en de cursus wordt opengezet. Maar de resultaten worden niet goed weergegeven in hun leeromgeving. Een maand en vele telefoontjes later krijgen we dit mailtje. “Hartelijk dank voor je hulp en fijn dat het nu is opgelost. Alleen jammer dat leverancier X niet eerder contact met jou opgenomen heeft. Ik heb het hen 25 juni nogmaals gevraagd en daarbij aangegeven dat ik het op 14 en 16 juni ook al gevraagd heb, dat heeft blijkbaar effect gehad. Het had vanuit hen veel eerder opgelost kunnen zijn, aan jou heeft het in ieder geval niet gelegen!”
Benieuwd geworden naar onze e-learning?
Doe de de gratis e-learning
Meer weten over ons aanbod?
Vraag de catalogus aan
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
