Inmiddels zijn veel organisaties in de zorg overtuigd van de voordelen van e-learning. Maar in het voortraject, voordat ze gaan starten met die e-learning, wordt soms onnodig lang geworsteld. Dat komt omdat e-learning een heel uitgebreid onderwerp is waar heel veel kanten aan zitten. Het helpt ook niet mee bij het leerplatform kiezen, dat er inmiddels meer dan 574 zijn…
Om je op weg te helpen, de eerste stap naar e-learning is een leerplatform kiezen. Die zet je eerst. Maar hoe kies je nu een leerplatform?
Ik geef je de 5 stappen van leerplatform kiezen en ook waarom het slim kan zijn om daarbij een expert om hulp te vragen, met het aanbod voor een gratis verkenningsgesprek.
Stap 1: bepaal je doel & doelgroep
De eerste stap gaat over: wat is eigenlijk je doel met e-learning? Wat wil je bereiken voor je organisatie? Wie is je doelgroep? En wat is bijvoorbeeld je visie op leren?
Stel je voor dat je een trainer bent en je leidt vooral hoogopgeleide mensen op die goed Engels kunnen, dan kun je ook prima terecht bij het hele scala van leerplatforms dat vanuit Amerika wordt ontwikkeld. Heb je andere doelgroep, gemiddeld MBO-opgeleid, dan wil je een leerplatform waar Nederlands de voertaal is. Dat is maar een hele kleine keuzemogelijkheid waarmee je rekening moet houden als je zo’n leerplatform gaat kiezen.
Stap 2: kies je pakket van eisen
In stap twee is het maken van een pakket van eisen waaraan het leerplatform moet voldoen, passend bij je doel en je doelgroep. Je maakt een lijst met eisen waaraan dat leerplatform moet voldoen: sommige dingen zijn musthaves; sommige eisen zijn nice to have, dat wil je graag maar is niet het allerbelangrijkste. Een leerplatform schaf je niet aan voor de periode van een jaar. Het is geen abonnement op een tijdschrift waarvan je na een jaar kunt zeggen: ik vind het niet zo’n leuk tijdschrift, ik doe weer eens wat anders. Daar is het te lastig en te kostbaar voor, dus probeer ook te kijken naar de toekomst. Wat verwacht ik? Wordt mijn organisatie veel groter of kleiner of is dat allemaal nog onduidelijk? Kan ik daar met het leerplatform over praten of moet ik een contract voor een lange periode afsluiten voor het aantal medewerkers wat er nu is? Of kan daar nog in gewijzigd worden?
Stap 3: leveranciers zoeken die passen bij pakket van eisen
Dus je maakt een plan van eisen waaraan het leerplatform moet voldoen en dan ga je door naar stap drie. Dat is aan leveranciers vragen om te laten zien wat ze in huis hebben. Ik zou daarbij de belangrijkste eisen (de musthaves) op tafel leggen voordat je met ze in gesprek gaat en aangeven: daaraan moet het voldoen. Het heeft geen zin om met elkaar in gesprek te gaan als ze niet voldoen aan die eisen. Zo weet je zeker dat je jouw tijd en die van de leverancier efficiënt gebruikt.
Stap 4:Â leerplatform kiezen en aanschaffen
Stap vier gaat over de aanschaf van het leerplatform. Dan maak je met inkoop de SLA (Service Level Agreement) over wat je over en weer van elkaar kunt verwachten en in welke tijdsperiode. Hierin spreek je bijvoorbeeld af hoe het lijntje met je personeelsinformatiesysteem wordt gelegd.
Stap 5: implementatie leerplatform
In stap vijf implementeer je het naar de organisatie. Hierbij hoort de technische implementatie (loopt alles technisch zoals moet, kunnen managers inloggen en meekijken) en ook de organisatorische kant. Want e-learning is misschien op een eigen tijdstip en moment voor de deelnemers. Maar niet vrijblijvend. Als organisatie moet je nog wel de kaders scheppen om
Waarom kost een leerplatform kiezen zoveel hoofdbrekens?
Waarom zorgt het kiezen van een leerplatform bij heel veel organisaties voor lang nadenken en stagnatie? In de gesprekken die ik deze week met die twee organisaties voerde, werd mij ook weer duidelijk: je kiest als opleidingsfunctionaris of als lijnmanager niet elke dag een leerplatform. Het is niet jouw expertise en natuurlijk kun je allerlei eisen verzinnen waaraan zo’n leerplatform moet voldoen, maar het blijft dan wel vaak hangen omdat er een vaag gevoel bestaat van “heb ik nu alle belangrijkste eisen op tafel gelegd en zijn die ook meegenomen en maak ik een goede keuze? “ Die twijfel vertaalt zich ook naar het hoger management waaraan je deze keuze moet verantwoorden. En die voelen die twijfel aan. En dus wordt er geen keuze gemaakt…
Bel voor gratis verkenningsgesprek bij leerplatform kiezen
Wordt er bij jou in de organisatie ook al zo lang gepiekerd over een leerplatform? Bemerk je dat je er niet voldoende verder mee komt, vraag er dan een onafhankelijk expert bij die met jou mee kan denken. Die kan je pakket van eisen aanscherpen: heb je er bijvoorbeeld aan gedacht dat heel veel medewerkers een tablet hebben en je platform dus moet werken op mobiele apparatuur? Het is ook jammer (en kostbaar!) als er maar geen keuze wordt gemaakt. Want die voordelen van e-learning, die zijn duidelijk!
Je bent van harte uitgenodigd voor een telefonische verkenningsgesprek waarin we kunnen kijken wat er nog nodig is om die stap te gaan zetten. Doen hoor! Aan het telefonische verkenningsgesprek zijn geen kosten verbonden 😉
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
