welkom bij elearning made easy

Praktijkgerichte betaalbare e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Praktijkgerichte betaalbare
e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Allemaal kennen we wel een voorbeeld van iemand met dementie die in een werkelijkheid zit van lang geleden. Waarbij de kinderen uit school gehaald moeten worden, terwijl die kinderen al lang volwassen zijn. Of waarbij er eten gekookt moet worden voor een echtgenoot die al lang geleden overleden is. Of waarbij de zorgvrager dringend op bezoek wil bij zijn moeder, terwijl hijzelf 84 is… Wat doe je dan?

Medicatiefout: wat nu?Liegen of de waarheid

We horen dat jullie het soms heel lastig vinden om ‘te liegen’ en kiezen voor de waarheid. In het dagelijks leven ben ik sterk voorstander van de waarheid, maar in deze situaties is de waarheid niet de beste optie. Je hoeft ook niet per se te liegen. Ik vind meebewegen met de zorgvrager een betere term. Je kunt vragen hoeveel kinderen iemand heeft, of de kinderen het naar hun zin hebben op school, wat ze na school graag doen. Of in het geval van de echtgenoot vragen wat voor werk hij doet, wat hij graag lust enzovoort. Maar stel anderzijds weer niet te ingewikkelde vragen zoals hoe heten de kinderen of hoe oud zijn ze? Je beweegt mee om onrust en angst te verminderen en dat helpt niet als je vragen stelt waarop de ander het antwoord niet weet.

Geheugen trainen werkt niet

Het alternatief is de waarheid, die heel pijnlijk kan uitpakken. Denk aan situaties bij inmiddels overleden personen. Niet alleen krijgt de zorgvrager met dementie te horen dat er iemand is overleden, ook wordt zij of hij geconfronteerd met het achteruitgaan van het geheugen; immers zelfs zoiets belangrijks als het overlijden van een geliefd persoon is hij/zij vergeten. En waar men heel vroeger dacht dat het goed was om dit soort zaken te herhalen en het geheugen als het ware te trainen, is inmiddels duidelijk dat dit geen enkel effect heeft op de werking van het geheugen. Maar het heeft wel een (zeer) negatief effect op de emotionele staat van de zorgvrager.

Ondersteun mantelzorgers

Mantelzorgers krijgen te maken met dementie en de meesten hebben geen achtergrond in de zorg. Dementie is er 24 uur per dag en voor hen is het vaak zwaar en wordt het in de loop van de tijd zwaarder. Probeer hen ook mee te nemen in je aanpak en uitleg te geven. Zo is het voor veel mantelzorgers onbekend dat niet alleen het geheugen achteruitgaat, maar het denken en het handelen ook. Waardoor de zorgvrager met dementie op een bepaald moment niet meer in staat is de krant te lezen. Wat een verschil is het als de mantelzorger vraagt of ze een stukje zal voorlezen uit de krant of dat ze moppert dat hij helemaal geen interesse meer heeft in de buitenwereld.

Omgaan met angsten

Bij dementie kunnen ook angsten een rol spelen. Akelige beesten onder het bed, geesten die komen spoken en nog heel veel andere angsten. Natuurlijk (en jammer genoeg!) is er niet 1 antwoord dat alles oplost. Maar je inleven en meedenken met de zorgvrager zijn betere oplossingen dan het ontkennen en zeggen dat er niks aan de hand is. Bij angsten die terugkeren is het goed om in het zorgdossier te noteren wat de zorgvrager kalmeert. En als dat niet lukt en het heeft een impact op het dagelijks leven, dan is het goed om hier samen met andere zorgprofessionals in het MDO naar te kijken. Binnenkort kun je bij ons de e-learning Omgaan met Dementie voor niveau 3/4 volgen. Daarin komen deze en andere onderwerpen aan de orde. Vraag de brochure omgaan met ziekte aan.

Vraag de brochure aan

Naar de webshop | Offerte aanvragen (vanaf 10 personen)