Methodisch rapporteren in de zorg verbeteren met SOAP

Ben je verzorgende of verpleegkundige? Dan is rapporteren een belangrijk onderdeel van je werk. Maar weet je wat nou zo opvallend is: lang niet iedereen heeft goed leren rapporteren. En dat zorgt voor miscommunicatie. Verkeerde zorg. Ontevreden familie en naasten. Gelukkig kun je daar heel simpel iets aan doen, met SOAP rapporteren.

Rapporteren in de zorg verbeteren dankzij SOAP

Even opfrissen: waarom rapporteer je ook alweer?

Rapporteren is nuttig om te laten zien wat je hebt gedaan en of jij vervolgacties van je collega’s verwacht. Je rapporteert ook voor de meelezende familie en naasten, zodat ze inzicht hebben in de dagelijkse gang van zaken.

Daarnaast bekijken zowel de Inspectie als de HKZ de rapportages nauwgezet: je moet kunnen aantonen dat je niet zomaar wat doet, maar dat je volgens een plan handelt.

SOAP verbetert het methodisch rapporteren in de zorg

SOAP staat voor: Subjectief, Objectief, Analyse, Plan.

Subjectief

Onder deze noemer valt de waarneming van de zorgvrager zelf.

  • ‘Ik voel me hondsberoerd, ik heb al drie keer overgegeven.’
  • Of, bij een andere cliënt: ‘Ik ben tegen een deur aangelopen.’

Objectief

Objectief gaat over de feiten die de zorgmedewerker kan toevoegen.

  • In het geval van de hondsberoerde cliënt is een objectieve waarneming dat de zorgvrager koorts heeft of klam aanvoelt op het voorhoofd.
  • In het geval van de zorgvrager die tegen de deur aangelopen is: zorgvrager heeft een blauw oog (links) en een wondje aan linker wenkbrauw.

Analyse

Natuurlijk: jij bent geen arts. Je stelt geen diagnoses. Maar je kunt wel analyseren wat er aan de hand kan zijn.

  • Als er een virus rondwaart dat buikgriep veroorzaakt, dan ligt het voor de hand dat de zorgvrager daar last van heeft.
  • Van een verhaal met een blauwe oog is het al wat lastiger. Is de cliënt echt tegen de deur aangelopen en is dat een teken van duizeligheid en slecht zien? Of moet je het in de hoek van ouderenmishandeling zoeken?

Door de stappen subjectief-objectief-analyse word je gedwongen om goed na te denken over wat er aan de hand is. In het geval van het blauwe oog is de analyse waarschijnlijk dat je niet weet waardoor het komt. Je houdt in de gaten of er vaker dergelijke signalen zijn.

Plan

In de P van plan komt een actie en een tijdspad.

  • Bij de zorgvrager die veel moet overgeven is het een goed plan dat de persoon voldoende drinkt en eventueel voldoende zouten binnenkrijgt. Verbetert de situatie niet binnen 24 uur, dan is contact met de huisarts nodig.
  • Bij de situatie met het blauwe oog is het: afwachten en in de gaten houden. De komende dagen ben je alert op alle signalen die het blauwe oog kunnen verklaren. Denk aan ouderenmishandeling of bijvoorbeeld een aandoening, waardoor de zorgvrager duizelig wordt, niet goed ziet of fysiek onhandig wordt.

Dus

De SOAP rapportage helpt je structuur aan te brengen. Je leert de situatie nauwkeurig te beschrijven, zodat jij en je collega’s in één oogopslag snappen wat er aan de hand is en wat er verwacht wordt. Ook zie je eerder waar het fout gaat. En als je weet waar het fout gaat, kun je ook kijken welke oplossing past en of die oplossing daadwerkelijk helpt. Daarnaast is het met SOAP makkelijker om terug te gaan in de tijd, om te ontdekken of er bepaalde patronen zijn.

Wil je leren SOAP rapporteren?

In de e-learning SOAP rapportage komt aan de orde waarom rapporteren belangrijk is, wat de eisen zijn van goed rapporteren en wat SOAP rapporteren is. Je oefent met heel veel praktijksituaties om het SOAP rapporteren onder de knie te krijgen. De e-learning is geaccrediteerd bij het Kwaliteitsregister V&V.

Meer weten? Ontvang dan onze brochure. Of bezoek onze pagina met meer e-learning cursussen voor de zorg.

Stuur me de brochure

 

Aanmelden SOAP rapporteren

SOAP methode of SOAP rapportage is een van de meest gebruikte rapportage methodes voor de zorg. SOAP staat voor Subjectief, Objectief, Analyse en Plan. SOAP rapporteren is belangrijk omdat je met collega’s samenwerkt en je met SOAP kort beschrijft wat de situatie is, wat je denkt dat er aan de hand is en welke vervolgstappen wanneer nodig zijn.

Voorbeeld SOAP:

S= mw zegt dat ze niet zo lekker is
O= mevrouw heeft 38,7 graden koorts
A= misschien last van griep die heerst?
P= vanavond tempen, bij koorts morgen HA waarschuwen

Lees hier verder waarom SOAP rapporteren zo belangrijk is.

Met SOAP rapporteer je volgens een methode; objectief, respectvol en zonder afkortingen. Het staat voor Subjectief, Objectief, Analyse, Plan. De SOAP methode is makkelijk, structureert je rapportages zodat je overzicht houdt en voorkomt gekleurde observaties, want je rapporteert objectief en volledig. SOAP rapporteren leren in de zorg doe je zo.

SOAP is een veelgebruikte rapportage-methode voor de zorg. Het staat voor Subjectief, Objectief, Analyse, Plan. 

Subjectief: wat geeft de zorgvrager aan?
Objectief: welke feiten kun jij toevoegen?
Analyse: wat is jouw conclusie?
Plan: wat ga je doen?

In SOAP-rapportages beschrijf wat de situatie is, wat je denkt dat er aan de hand is en welke vervolgstappen wanneer nodig zijn.

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.