welkom bij elearning made easy

Praktijkgerichte betaalbare e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Praktijkgerichte betaalbare
e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Multiple sclerose is net als Parkinson en Alzheimer een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Door de ziekte verloopt de geleiding van signalen van het lichaam naar de hersenen en andersom niet goed en dit verslechtert met het voortschrijden van de ziekte. Multiple sclerose heeft periodes waarin het ineens slechter gaat (schubs) waarna een periode van gedeeltelijk herstel optreedt. MS kan bij de ene zorgvrager na jaren nauwelijks voor klachten zorgen, terwijl de ziekte bij een andere zorgvrager tot grote lichamelijke en geestelijke achteruitgang leidt.

Multiple sclerose: een grillige hersenaandoeningHet verschil tussen MS en Parkinson en Alzheimer?

De leeftijd waarop MS wordt vastgesteld ligt vaak rond het 30ste levensjaar. Bij Parkinson is dat 50 jaar en bij Alzheimer zelfs ruim boven de 75 jaar. Dit betekent vaak dat er kinderen onder de 18 bij betrokken zijn. Wat kinderen voor lastige situaties kan plaatsen. Zoals in het geval van Naomi.

Weinig professionele hulp

Naomi’s moeder Rosalind was een intelligente vrouw, met een goede baan en begaafd violiste. Maar werk en vioolspelen vielen haar steeds zwaarder. Op dit moment staat haar bed beneden, beweegt ze uitsluitend onder begeleiding om decubitus te voorkomen en is haar spraak moeizaam. Bij alle ADL heeft ze hulp nodig. Professionele hulp is er pas bij betrokken, toen ook douchen en aankleden niet meer ging. Tot dan toe hebben haar man, en leden van de kerk waar ze lid zijn, het zelf gedaan. Leden van de kerk hadden een schema zodat er elke dag iemand thee kwam drinken bij Rosalind, zodat ze niet alleen was en haar dagen niet zo eindeloos lang.

Gemis van ongecompliceerd kind zijn

Niet het zorgen op zich is lastig. Maar wel dat haar moeder van een intelligente vrouw veranderd is in een vrouw die op de bank zit en die niet kan onthouden dat haar kinderen inmiddels volwassen zijn. Die de vriendin van Naomi, die ze inmiddels al vaak heeft gezien, niet herkent en telkens vraagt wie zij is. En haar vader die nu in zijn eentje het grootste gedeelte van de zorg op zich neemt en 20 uur in de week werkt, om dat te kunnen doen maar daar met zijn kinderen niet goed over kan praten. Naomi vertelt dat het heerlijk is dat ze in het gezin van haar vriendin gewoon ongecompliceerd kind mag zijn. Thuis is het altijd ingewikkeld: haar moeder kan er ook niks aan doen en wat kun je een echtgenoot en vader verwijten die zo zijn best doet?

Signaleren overbelasting

Er is geen makkelijk antwoord in dit soort situaties wat jij kunt doen als zorgprofessional behalve natuurlijk het overduidelijke: goede zorg geven aan Rosalind. En dat zit ook in rekening houden met voorkeuren van Rosalind: zelf viool spelen gaat al heel lang niet meer, maar ze geniet nog steeds van haar cd’s met vioolmuziek of als ze de uitzending van de kerkdienst kan luisteren. De vader van Naomi is een intelligente man met een uitgesproken idee over de zorg voor zijn vrouw. Dat verandert niet met een gesprek. Door goed te signaleren en in gesprek te blijven met de echtgenoot en kinderen, kun je proberen bij te sturen als het teveel wordt. En ik denk dat een warm en belangstellend oor voor belangrijke gebeurtenissen in een kinderleven zoals proefwerken, vriendinnenruzies, verliefdheden ontzettend hier veel waarde hebben. Of zie jij nog andere mogelijkheden? Ik lees het graag in de reacties. Deze situatie is waargebeurd, vanwege de privacy heb ik de namen van de betrokkenen in dit artikel gewijzigd.   Meer weten over Multiple Sclerose?

Onze e-learning Multiple Sclerose (MS) is er voor niveau 2 en voor niveau 3/4

In de versie voor niveau 2 behandelen we hoe vaak het voorkomt, wat de belangrijkste symptomen zijn en wat je concreet rond bepaalde taken beter wel en beter niet kunt doen.    In de versie voor niveau 3/4 behandelen we hoe vaak het voorkomt, wat de belangrijkste symptomen zijn en wat je concreet rond bepaalde taken beter wel en beter niet kunt doen. Daarnaast komen anatomie & fysiologie en behandeling aan de orde. Met ook hier concrete tips hoe in bepaalde situaties te handelen.

Vraag de brochure aan

Naar de webshop | Offerte aanvragen (vanaf 10 personen)