Veel oudere zorgvragers hebben problemen met horen. Wat in elk geval niet helpt is harder gaan praten. Wat helpt wel en hoe kun je zorgvragers met gehoorproblemen ondersteunen?

Horen doe je met je oren

Omgaan met gehoorproblemenGeluiden zijn trillingen in de lucht. De hersenen zetten deze trillingen om in geluid. En de hersenen geven betekenis aan geluid. Zo kun je horen. Alle drie die functies moeten goed werken om te kunnen horen. Slechthorendheid hoeft dus niet te komen door slechte oren.

Ouder worden en horen

Bij veel mensen in de westerse wereld gaan de oren achteruit. Maar ook het denken gaat trager. Het kost meer tijd om informatie te verwerken. En het verwerken van informatie kost ook meer energie. Allemaal factoren dus die het horen lastiger maken.

KNO, audicien en logopedist

Als een zorgvrager een hoorprobleem heeft, zijn er verschillende professionals die mee kunnen denken. KNO-arts en audicien klinken je wellicht logisch in de oren, maar wat kan een logopedist? Een logopedist kan helpen beter te communiceren en geeft adviezen aan slechthorende ouderen.

Daarnaast is het als zorgprofessional uiteraard goed te weten of een zorgvrager een verwijzing nodig heeft, of dat hij direct een afspraak mag maken.

Help, hij fluit!

Vanaf een bepaald gehoorverlies kan een gehoorapparaat helpen. En belangrijk: ondersteun de zorgvrager het apparaat te dragen. Wanneer reik jij trouwens het gehoorapparaat aan als je een zorgvrager helpt met aankleden? Direct bij het begin, of helemaal aan het eind? En weet je wat je moet doen als het gehoorapparaat fluit? Dan is de batterij bijna op en vervang je deze.

Zet lichaamstaal in

Voor veel slechthorende zorgvragers is spraakafkijken of gebarentaal een stap te ver. Wat wel helpt is je spreektempo verlagen, de zorgvrager aankijken en wat je vertelt laten terugkomen in je lichaamshouding. Inspiratie hiervoor kun je bijvoorbeeld opdoen in de Corona persconferenties met doventolk Irma Sluis of door het journaal met doventolk te kijken.

Koop de e–learning Omgaan met Gehoorproblemen.

Kijk hier voor de Leren=Leuk Academie voor de vvt

Ben je zzp’er klik dan hier

Werk je in een ghz organisatie dan vind je hier de informatie

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.