Door de steeds ouder wordende bevolking, komen er steeds meer mensen met dementie. En dat is heftig. Voor de zorgvrager zelf en voor de mensen om hem of haar heen. Want soms leidt dat tot probleemgedrag, waarbij de zorgvrager zelf of zijn omgeving lijdt onder zijn of haar gedrag. Zoals bij mevrouw de Roos.
Mevrouw de Roos laat niemand meer binnen
Mevrouw de Roos heeft dementie en ze woont (nog) thuis. De laatste week laat ze de thuiszorg nauwelijks meer binnen. De buurvrouw, haar belangrijkste mantelzorger, maakt zich grote zorgen. Doordat de thuiszorg nauwelijks nog binnenkomt krijgt mevrouw haar medicatie maar deels en loopt ze de hele dag in pyjama of wordt ze juist niet naar bed geholpen. Wat ook al niet helpt voor haar dag en nacht ritme. En op deze manier is de situatie te zwaar voor haarzelf als mantelzorger. Mevrouw de Roos vertoont kortom probleemgedrag. Vraag is hier wel: wat is er aan de hand en ook: hoe kom je tot een oplossing?
Door stap voor stap het probleem te analyseren (wanneer vindt bepaald gedrag plaats, zijn er triggers te benoemen) beweeg je langzaam in de richting van een oplossing.
Download de gratis poster Stappenplan probleemgedrag
Wat is er nu anders?
De situatie bij mevrouw de Roos is vrij plotseling ontstaan. Is er wellicht iets veranderd bij mevrouw of in de omgeving van mevrouw? Er moet snel gehandeld worden, want de situatie dreigt uit de hand te lopen. Er wordt gebeld met de apotheek of er een wijziging is geweest in de medicatie. Dat is niet het geval.
Blaasontsteking, delier?
Er wordt gecheckt of mevrouw misschien een onbekende infectie (blaasontsteking, longontsteking) heeft waardoor een delier is ontstaan? Er wordt niks gevonden dat hierop lijkt. In samenspraak met de huisarts wordt afgesproken om mevrouw bij aanhoudend probleemgedrag nog eens lichamelijk te onderzoeken.
Vervelend verlopen bezoek?
Met de buurvrouw wordt besproken of zij iets heeft gemerkt van een verandering. De buurvrouw geeft aan dat mevrouw bezoek heeft gehad van een verre neef. Dat zorgde voor onrust, het bezoek was niet helemaal plezierig verlopen, al weet de buurvrouw niet precies hoe en wat.
Ook is haar opgevallen dat mevrouw de hele dag de tv aan heeft staan, zoals altijd overigens, maar dat deze nu op CNN is afgesteld.
En dat blijkt het probleem. Het Amerikaanse nieuws met veel hard geluid, schieten, gehuil van sirenes en onbegrijpelijk nieuws heeft mevrouw een gevoel van onveiligheid gebracht. Met een grote achterdocht. Nu de tv weer op haar gebruikelijke net is afgesteld, is de kalmte weergekeerd. Gelukkig laat ze de thuiszorg weer binnen, slaapt ze beter en kan ze voorlopig thuis blijven wonen.
Gratis poster Stappenplan bij probleemgedrag
Voor jou als zorgprofessional kan probleemgedrag een hele uitdaging zijn. Daarom zijn we trots en blij dat we weer een steengoeie module hebben gemaakt, zodat jij weet wat probleemgedrag is en hoe je het hopelijk kunt oplossen. Bij de module hebben we een poster gemaakt met de 9 stappen van het stappenplan bij probleemgedrag. En die kun je hier alvast gratis downloaden en er je voordeel mee doen.
Download de gratis poster Stappenplan probleemgedrag
Aan de slag met Probleemgedrag?
e-learning Probleemgedrag bij Dementie
Mogelijk ook interessant voor jou
e-learning Omgaan met Dementie niveau 3 en 4
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
