Veel mensen zien techniek als iets groots en vooral ook als iets ingewikkeld. Natuurlijk is dat waar. Maar het is ook niet waar. Huh? Ik leg het je uit.

Techniek = gebruiksvriendelijker

Veel techniek is de afgelopen jaren veel gebruikersvriendelijker en intuïtiever geworden. Denk maar aan een smartphone, heb jij die? Ik wel, en daar kan ik alles mee. Maar… mijn eerste smartphone was totaal niet smart. Zelfs ik als afgestudeerd ingenieur kreeg het internet niet aan de praat. En nu? Als ik om me heen kijk, zie ik dat iedereen kan omgaan met smartphone en tablet: pensionado’s en kleuters, hoogopgeleid en laagopgeleid, nerd en digibeet.

Mobile: iedereen zijn eigen device op zak

Mobile is dus de trend. En daarmee heeft iedereen in feite zijn eigen device/apparaat op zak. Dat betekent dat kennis en contact steeds maar 1 klik verder zijn. Wat kun je daar als organisatie mee doen?

Kennis is 1 klik van je vandaan

Mobile betekent ook dat het vaak om eigen apparaten gaat. Sturing werkt dan minder, faciliteren des te beter. Faciliteer bijvoorbeeld via intranet een portaal of startpagina aan. Van daaruit kunnen medewerkers direct naar belangrijke informatie zoals protocollen, EPD, aanbevolen apps, contacten met collega’s. Zo faciliteer je medewerkers om de juiste kennis makkelijk op te kunnen roepen.

Veiligheid bevorderen met QR-code

Of maak bijvoorbeeld gebruik van QR-codes. Je kunt apparaten zoals tilliften voorzien van een QR code. Als een medewerker de tillift wil gebruiken, maar twijfelt over een juist gebruik, dan kan ze de QR-code scannen. En die code brengt haar bij de online gebruiksaanwijzing van de tillift.

Apps voor EHBO en reanimatie

Ook erg handig zijn allerlei apps, zoals de EHBO app van het Nederlandse Rode Kruis en reanimatie app van de Nederlandse Hartstichting. Deze bieden nuttige informatie aan op momenten dat een medewerker van schrik deze misschien even vergeet. Bovendien kun je contact leggen met 112 via deze apps, waardoor bij 112 al weet waarvandaan er wordt gebeld omdat de app info opslaat over de locatie.

Betrokkenheid met familie vergroten

Facebook is leuk, maar heeft een slechte reputatie als het gaat om privacy. Maar het idee om via de online wereld contact met familie te onderhouden is op zich leuk en van deze tijd. Familienet is zo’n toepassing waarmee familie online contact kan houden met bijvoorbeeld oma in het verpleeghuis.

Grote systemen

Natuurlijk moet je op zoek gaan naar grote systemen zoals leerplatforms (neem in die zoektocht mee dat het geschikt moet zijn voor tablets!). Maar… ga ook eens kijken hoe je je voordeel kunt doen met kleinere technieken: dus omhels de nerd in jezelf en in je collega’s en brainstorm samen verder om te kijken wat nog meer thuishoort in dit rijtje.

 

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.