Ik vond meneer Van der Zwan nogal dwingend

Hij was één van mijn eerste cliënten in de jaren 90. Weduwnaar, eind 50, Parkinson. Als hij wilde opstaan uit zijn rolstoel, riep hij echoënd om hulp: “Opstaan. Help me met opstaan. Opstaan. Help me met opstaan. Opstaan…”

Ik was bekend met de ziekte Parkinson, maar niet met één van de symptomen ervan: echolalie. Dat is het vaak herhalen van een woord, zin of klank. Had ik dat geweten, dan had ik meneer beter kunnen helpen.

En dat is precies de reden waarom een speciale e-learning aanbieden: Omgaan met ziekte.

Meneer Van der Zwan is trouwens nog een verhaal apart. Lees maar 👇

De Parkinson bestond bij hem niet zozeer uit trillen, maar vooral uit stijfheid van de spieren. Zijn onvermogen om een beweging te starten beperkte hem het meest. Al snel was hij rolstoelafhankelijk. De thuiszorg kwam een aantal keren per dag om hem te helpen met de zelfzorg en zijn Parkinsonmedicatie: Levodopa.

Als je Levodopa een tijdje slikt, ontstaat gewenning. Maar gezien de bijwerkingen kan een arts de hoeveelheid maar beperkt verhogen. En extra Levodopa was voor meneer Van der Zwan absoluut geen optie, want:

omgaan met parkinson e-learningvan de reguliere dosis kreeg hij een ongemakkelijke bijwerking. Hyperseksualiteit

Regelmatig ontving hij vrouwen die hij betaalde voor seks.

Op een zaterdagochtend trof ik hem bloot aan, hangend in de rolstoel. Een blauwe plek op zijn ribben, een leeg condoom op de grond. Mijnheer zat er beschaamd en verkleumd bij. Wat er precies was gebeurd? Ik heb het niet gevraagd. Ik vond het zo onterend voor hem, dat ik zonder iets te zeggen het condoom weggooide en hem snel in een warme deken wikkelde.

Mijn collega’s heb ik het nooit verteld. Door zijn dwingende gedrag was meneer toch al geen geliefde zorgvrager.

Wat ik hiermee wil zeggen? Ken je ouderdomsziektes

Je bent een betere professional als je weet wat een ziekte inhoudt, wat voor symptomen erbij horen en welke bijwerkingen en interacties medicatie kan hebben.
Volg daarom onze e-learning Omgaan met ziekte met de 6 meest voorkomende ouderdomsziektebeelden:

Er is een versie voor niveau 1&2 en niveau 3 en hoger:

  • In de cursus voor niveau 1&2 behandelen we hoe vaak ziektes voorkomen, wat de belangrijkste symptomen zijn en wat je beter wel en beter niet kunt doen.
  • In de cursus voor niveau 3 en hoger behandelen we hoe vaak ziektes voorkomen, wat de belangrijkste symptomen zijn en wat je beter wel en beter niet kunt doen. Daarnaast komen anatomie, fysiologie en (medicamenteuze) behandeling aan de orde.

De e-learning is ook heel nuttig voor sekswerkers, trouwens.

Meer weten?

Vraag de brochure Omgaan met ziekte aan

 

Ontvang onze complete catalogus

 

Direct naar onze webshop:
Omgaan met ziekte niveau 1 en 2 | Omgaan met ziekte niveau 3 en hoger

Offerte aanvragen (vanaf 10 personen)

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.