welkom bij elearning made easy

Praktijkgerichte betaalbare e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Praktijkgerichte betaalbare
e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Mijnheer van der Zwan was één van mijn eerste zorgvragers toen ik werkte in de thuiszorg. Toen was dat overigens nog de gezinsverzorging, het was begin jaren ’90. Mijnheer van der Zwan was eind 50, weduwnaar en had Parkinson.
De thuiszorg kwam elke dag meermalen om hem te helpen met onder andere zijn medicatie. De Parkinson bij hem bestond enerzijds uit trillen, maar in zijn geval was de stijfheid van zijn spieren en onvermogen om een beweging te kunnen starten het meest beperkend voor hem. De Parkinson zorgde ervoor dat hij al snel rolstoelafhankelijk was.

Parkinson: medicatie, seksverslaving en stijfheidIn de hersenen is er bij Parkinson een tekort aan dopamine. Het medicijn Levodopa kan dit tekort gedeeltelijk en tijdelijk opheffen. De medicatie voor Parkinson moet met regelmaat ingenomen worden voor de beste werking, maar door zijn stijfheid kon hij dat meestal zelf niet voor elkaar krijgen. Na verloop van tijd wordt de werkzaamheid van de Levodopa minder. Maar gezien bijwerkingen kan een arts de hoeveelheid Levodopa maar beperkt verhogen.

Bij deze meneer trad ook nog een ander kenmerk naar voren dat je soms ziet bij Parkinson: falalie. Dit is het vaak herhalen van een woord, zin of klank. In zijn geval riep hij indringend om hulp bij het opstaan. “Opstaan, help me met opstaan. Opstaan, help me met opstaan.” Enzovoort. Ik was bekend met Parkinson op zich, maar die falalie was mij onbekend. En zoiets maakt toch dat ik dit een man met een dwingende houding vond.

Daarnaast had hij last van een bijwerking van de medicatie die mij toen ook onbekend was: hij was behoorlijk seksverslaafd en had regelmatig bezoek van vrouwen die hij betaalde voor seks.

Op die zaterdagochtend trof ik hem dus bloot en met een blauwe plek op zijn ribben hangend in de rolstoel aan. Een condoom (leeg, dat wel) op de grond. Mijnheer zat er beschaamd en verkleumd bij. Wat er precies is gebeurd, heb ik niet gevraagd. Ik vond het zo onterend voor hem dat ik zonder iets te zeggen het condoom heb weggegooid en voor hem snel iets warm uit de kast heb gepakt. Mijn collega’s heb ik het nooit verteld. Hij was door zijn dwingende gedrag toch al niet de meest geliefde zorgvrager.

Maar wat ik er wel mee wil zeggen: het maakt je een betere zorgprofessional als je weet wat een ziekte inhoudt, wat voor symptomen dat kan geven en welke bijwerkingen en interacties medicatie kan hebben.

Daarom van harte aanbevolen: onze nieuwe reeks over Omgaan met Ziekte die binnenkort verschijnt en waarin de ziekte van Parkinson wordt behandeld. Ook nuttig trouwens voor sekswerkers 😉

Hierin verschijnen in de komende maanden de volgende ziektebeelden:

  • Dementie
  • Parkinson
  • CVA
  • Hartfalen
  • COPD
  • Multiple Sclerose

Er is een versie voor niveau 2 en een versie voor niveau 3/4.

In de versie voor niveau 2 behandelen we hoe vaak het voorkomt, wat de belangrijkste symptomen zijn en wat je concreet rond bepaalde taken beter wel en beter niet kunt doen. In de versie voor niveau 3/4 behandelen we hoe vaak het voorkomt, wat de belangrijkste symptomen zijn en wat je concreet rond bepaalde taken beter wel en beter niet kunt doen. Daarnaast komen anatomie & fysiologie en behandeling aan de orde. Met ook hier weer concrete tips hoe in bepaalde situaties te handelen.

Vraag hier de brochure Omgaan met ziekte aan.

Vraag de brochure aan

Naar de webshop | Offerte aanvragen (vanaf 10 personen)