Helpenden en huishoudelijk medewerkers komen vaak als eerste en ook gedurende langere tijd bij de cliënt. Zij kunnen dus waardevolle ogen en oren voor de organisatie zijn. Bijvoorbeeld om te signaleren of de cliënt meer zorg nodig heeft. Hoe doe je dat? En hoe zorg je dat medewerkers weten wat ze moeten doen?
Hoe kun je weten wat signaleren is?
Hoe kun je weten hoe je signaleert en wat je vervolgacties zijn? Deze informatie lees je niet terug in de Libelle of Story en het bijscholingsbudget is beperkt. Maar medewerkers moeten wel beschikken over de juiste kennis en weten hoe ze bepaalde zaken noemen om dit goed te kunnen doen.
Wat is dat dan, signaleren?
Signaleren gaat over het waarnemen van veranderingen en handelen naar aanleiding van wat je signaleert. Signaleren gaat ongepland.
Een voorbeeld van signaleren: Janneke komt al zeker 2 jaar bij mevrouw de Bont. Mevrouw de Bont is een keurige dame. Nette kleding, haar in de krul, lippenstift en parfum op. Maar de laatste paar weken zitten er telkens vlekken op de kleding van mevrouw. En ze ruikt een beetje muf. In haar panty zit een ladder. Hier is iets aan de hand, dat is duidelijk. Het is fijn als Janneke hierop een vervolgactie doet.
En dan… actie!
Signaleren is dus het opmerken van verandering. Maar wat kan een collega daar dan mee doen? Er zijn 4 soorten acties:
- afwachten (is hier echt wat aan de hand?)
… - meedenken met cliënt (anti-slip stickers in de douche)
… - overleggen met cliënt en/of mantelzorg
(“ik merk dat u….”, als medewerker dat durft en aankan)
… - overleggen met leidinggevende (zoals met de wond die niet goed dicht gaat)
Signaleren moet je leren
Om te kunnen signaleren, heeft een medewerker kennis nodig over wat signaleren is, hoe zij of hij dat doet en welke vervolgacties er zijn. En dat kunnen ze prima leren in een e-learning. De e-learning gaat uit van praktijksituaties. En doordat medewerkers vaak al jaren ervaring hebben, geeft het hen veel herkenning.
Meer weten over signaleren?
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
