Hoe staat het eigenlijk met het rapporteren in jouw organisatie? Check het met onze Gratis vragenlijst over Rapporteren.
Want: betere rapportages = betere zorg. Met de vragenlijst spoor je problemen rondom rapporteren op, je ontdekt waar collega’s tegenaan hikken en je ziet meteen wat je kunt verbeteren.
De vragen staan in een Word-document, dus je past ze eenvoudig aan. Zodat ze matchen met jouw eigen team, organisatie en inzichten.
Rapporteren in de zorg is belangrijk. Tot zo ver geen nieuws
Maar: goed rapporteren is nog best lastig. Een duidelijke methode kan dan helpen. SOAP bijvoorbeeld. Het staat voor Subjectief, Objectief, Analyse, Plan.
S van subjectief
Onder deze noemer valt de eigen waarneming van de zorgvrager. “Ik voel me hondsberoerd, ik heb al drie keer overgegeven”, zegt mevrouw Prinsen. Of meneer Abil zegt: “Ik ben tegen een deur aangelopen.”
O van objectief
Objectief gaat over de feiten die de zorgmedewerker kan toevoegen aan wat de zorgvrager zegt. In het geval van mevrouw Prinsen is een objectieve waarneming dat de zorgvrager koorts heef of klam aanvoelt op het voorhoofd. In het geval van meneer Abil: zorgvrager heeft een blauw oog (links) en een wondje aan de linkerwenkbrauw.
A van analyse
Wat is hier aan de hand? Je bent geen arts, dus het gaat niet om een diagnose. Maar het gaat wel om jouw analyse van wat er aan de hand kan zijn.
Als er een virus rondwaart dat buikgriep veroorzaakt, dan lijkt het voor de hand liggend dat mevrouw Prinsen daar last van heeft. Bij het blauwe oog ligt het al wat lastiger: wat is hier de analyse? Is de zorgvrager echt tegen de deur aangelopen en is dat een teken van duizeligheid en slecht zien, of moet je het in de hoek van ouderenmishandeling zoeken?
Met de stappen Subjectief-Objectief-Analyse word je gedwongen om goed na te denken over wat er eigenlijk aan de hand is. In het geval van het blauwe oog is de analyse waarschijnlijk dat je niet weet waardoor het komt, en dat je in de gaten houdt of er vaker dergelijke signalen zijn.
P van plan
In de P van plan komt een actie en eventueel een tijdspad.
Bij de zorgvrager die veel moet overgeven is het een goed plan dat iemand voldoende drinkt en eventueel voldoende zouten binnenkrijgt. Misschien is contact met de huisarts nodig, dat zal afhangen van de situatie. Bij de situatie met het blauwe oog is afwachten en in de gaten houden of er andere signalen zijn die wijzen op een andere oorzaak van het blauwe oog. Denk aan ouderenmishandeling of bijvoorbeeld een aandoening, waardoor de zorgvrager duizelig wordt, niet goed ziet of fysiek onhandig wordt.
Heb je meer nodig dan onze gratis vragenlijst?
Check dan onze e-learning SOAP rapporteren of SOAP rapporteren voor de gehandicaptenzorg, waarin je alles leert over deze rapportagemethodiek.
Je oefent met veel praktijksituaties, zodat SOAP niet als natte zeep uit je vingers glipt.
Webhop: SOAP rapporteren
Offerte aanvragen
Ontvang onze complete catalogus
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
