E-learning heeft een technische kant en maakt veelvuldig gebruik van technotaal. Lastig als je niet zo technisch bent aangelegd. Daarom een toelichting.

Adaptief leren

Dit houdt in dat het cursusmateriaal zo is geprogrammeerd dat de cursist zijn eigen leerpad volgt. Bijvoorbeeld doordat de student elk lesblok start met een toets. De onderwerpen die hij al goed scoort in de toets, krijgt hij dan niet te zien. Adaptief leren is een mooie ontwikkeling die efficiënt is en motiverend voor de cursist. Maar het is ook zo dat je als ontwikkelaar en inhoudsdeskundige heel goed moet nadenken onder welke voorwaarden de cursist een onderdeel kan overslaan. Efficiënt aan de cursistenkant, duurder aan de ontwikkelkant.

Html5

Html5 is de nieuwe internetstandaard (hij is nog niet helemaal af). Met html5 heb je voor video’s geen externe plugins meer nodig. Dat is vooral handig bij het gebruik van tablets en smartphones. Met html5 wordt een webpagina voor elk apparaat met internetverbinding hetzelfde weergegeven.

html5

MOOC

MOOC is een afkorting voor Massive Open Online Course. Dit is gratis online cursusaanbod van universiteiten in de US en de UK. In Nederland verzorgt de Universiteit van Leiden een MOOC op gebied van Europees recht. Sommige cursussen trekken meer dan 100.000 studenten. Dit roept vragen op over de kwaliteit van onderwijs, hoe je omgaat met zulke grote groepen en anderzijds met de enorme aantallen afvallers, want vele cursisten schrijven zich in maar doen niet actief mee.

Ook kun je je afvragen in hoeverre gratis vol te houden is: het kost tijd en geld om online materiaal te ontwikkelen en te hosten voor zulke grote groepen en uiteindelijk moet dat toch worden betaald.

SCORM

SCORM is een afkorting die staat voor sharable content object reference model. SCORM is een set van technologische standaarden binnen e-learning die ervoor zorgt dat lesmateriaal in verschillende leerplatforms kan worden gebruikt. SCORM zorgt ervoor dat je de voortgang van cursisten kunt volgen en resultaten van hun toetsen correct en overal hetzelfde worden weergegeven.

Tin Can API

Een API is een digitale online verbinding om gegevens uit te wisselen. Bij Tin Can API gaat het om verbindingen tussen een platform waarin digitaal wordt bijgehouden wat iemand leert, leest, doet op het wereldwijde web en daarbuiten. Tin Can API legt bijvoorbeeld vast dat iemand een cursus vogel herkennen doet op een leerplatform. En het legt vast dat deze persoon een artikel leest over vogels spotten in de UK, een game doet om zo snel mogelijk de baltsgeluiden van Europese vogels te herkennen en meeschrijft aan een pagina op Wikipedia over de tjiftjaf. Tin Can API is nog toekomstmuziek maar in online leren een hot item.

Als je een vraag hebt over technotaal, mail me gerust en ik neem contact met je op.

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.