Webinars of online klaslokalen kunnen een goede aanvulling zijn op e-learning modules. Wij zetten bijvoorbeeld online intervisie in bij de e-learning Indicatiestelling. Ook kun je webinars inzetten als online college of als overlegmoment met collega’s die op verschillende werkplekken zitten. Hoe pak je dat aan?

Veel vragen!

webinarBij de online intervisie gaat het in de eerste plaats om uitwisseling tussen professionals. Zorg dus dat de begeleider veel ruimte geeft aan de professionals. Dit doe je door veel vragen te stellen.

In de intervisie kunnen deelnemers vooraf casussen inleveren. De begeleider geeft de inleiding en toont de aanpak van de inbrenger.

Vervolgens stelt ze vragen over die aanpak: zouden de anderen dat ook zo aanpakken? Wat zouden ze anders doen?

In de meeste webinartools zou je ook een pol of meerkeuzevraag kunnen maken. Ik zou dat niet doen. Open vragen stellen en laten beantwoorden via de chat geeft veel meer betrokkenheid en veel meer mogelijkheden voor de deelnemers. Bovendien scheelt het veel tijd in het voorbereiden van de bijeenkomst.

Heb je een grotere groep (denk aan een online college) en is het niet goed mogelijk om alle antwoorden door te nemen? Stel dan activerende mini-vragen zoals ‘hoe zou jij dit aanpakken?’ of ‘hoe speelt dat in jouw werksituatie?’. Ook dan verhoog je de betrokkenheid van de deelnemers.

Chatbox

Je kunt deelnemers geluid geven. Maar, dat heeft veel nadelen (galm, echo, slurpt bandbreedte). In de chatbox kunnen deelnemers hun antwoord typen. Het is even wennen, de ervaring leert dat dit binnen 5 minuten is.

Niet bang zijn voor stilte

Als de communicatie via de chatbox verloopt, heeft de begeleider tijd nodig om de reacties te lezen. Dan is het even stil. Dat kan oncomfortabel voelen, maar ook hier leert de ervaring dat het snel went. Wij maken er een gewoonte van om de chatbox voor te lezen: handig voor de opname omdat dan de chatbox niet leesbaar is maar ook voor degene die minder snel lezen.

Als je dit echt storend vindt of je verwacht heel veel reacties, dan kun je denken over een sidekick à la De wereld draait door. De sidekick houdt de chatbox bij en maakt een schifting van de vragen. Als het om inhoudelijke onderwerpen gaat, is het handig als de sidekick en de presentator voorbereiden welke vragen wel en welke niet handig zijn om groepsgewijs te beantwoorden.

De groep kent elkaar niet

Regelmatig stellen mensen mij de vraag of een webinar wel ‘kan’ als de groep elkaar niet kent. Mijn ervaring is dat dit prima kan.

Praktische tips

Het is fijn als de deelnemers je kunnen zien. Dit kan met de camera. Let er wel op dat jij en wat er achter jou is ook op beeld verschijnt. Kam even je haar, check je gebit op spinazie en doe de deur even dicht als de overloop een bende is. Het leidt anders zo af.

Laat de bijeenkomst maximaal 90 minuten duren, daarna is het wel klaar met de aandacht van mensen. Zorg dus dat je presentatie of dat wat je wilt bespreken, daarin past.

Doe dit NIET!

Stuur deelnemers niet naar breakout rooms: ze zijn dan ineens uit de groep in een kleinere groep en in mijn ervaring ging het daarna vooral over de vraag: wat moeten we eigenlijk doen? Ook technisch is dit een hoogstandje, waardoor mijn ervaring is dat ik telkens uit het programma werd gegooid. Ik ben weer 3 keer ingelogd, maar ik weet niet of alle cursisten dat zouden doen.

Meer weten? Mail me als je interesse hebt om webinars in te zetten. Komend najaar willen we bij voldoende belangstelling een cursus organiseren (blended, met deel online en deel klassikaal).

Ben je benieuwd naar welke tool ik gebruik voor webinars? Lees hier mijn vergelijking van 3 tools en meer tips.

En jij?

En jij, maak jij al gebruik van webinars? En zijn er dan favoriete technieken die je gebruikt? En dingen die jij iedereen afraadt? Laat het weten in de reacties.

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.