Hoe kun je betaalbare e-learning ontwikkelen? Hieronder een aantal praktische tips hoe je hieraan kunt werken en een aantal gratis of bijna gratis tools.

Hergebruik bestaand materiaal

Heb je bestaand cursusmateriaal waarvoor nu e-learning wordt ontwikkeld? Ga dan op zoek naar onderdelen die je kunt hergebruiken. Lesplannen zijn vaak een goede voorzet om leerdoelen te bepalen. En is er al foto-, film- of ander materiaal? Misschien is dit opnieuw bruikbaar (check wel of je gerechtigd bent). En bij bestaand cursusmateriaal zijn wellicht toetsvragen gemaakt.

Bepaal vooraf je leerdoelen

Bepaal vooraf de leerdoelen en benoem die SMART. Door vervolgens strikt de e-learning rond de leerdoelen op te stellen, voorkom je allerlei zijpaden. Voor de cursist is dit plezierig, omdat die geen onnodige ballast hoeft te leren. En voor de organisatie scheelt het geld.

Maak gebruik van gratis tools

E-learning vraagt een inzet van tekst, beeld, geluid en interactie. Je kunt behoorlijk veel geld uitgeven aan tools. Gelukkig zijn er ook veel gratis of bijna gratis tools die je kunt gebruiken. tools
  1. Beeldmateriaal bewerken

    Voor Windows is Paint zo’n handige gratis tool om bewerkingen aan foto’s te doen, bijvoorbeeld verkleinen of bijsnijden. Voor Mac is Image tricks een vergelijkbaar eenvoudig fotoprogramma.
  2. Scherm- en geluidopnames

    Als je schermopnames wilt maken of audio wilt opnemen kun je Quicktime gebruiken. Gratis beschikbaar voor Mac en Windows en eenvoudig in het gebruik.
  3. Illustraties en schetsen

    Als je illustraties of schetsen nodig hebt voor e-learning: er zijn ontzettend veel gratis en bijna gratis apps voor tablets waarmee je prima illustraties of schetsen kunt maken.
  4. Toets

    Het is leerzaam en leuk om cursisten te toetsen op hun kennis. Dit kan bijvoorbeeld met Quizlet. Cursisten kunnen definities en woorden leren en de tekst kan worden uitgesproken (ook in het Nederlands). De cursist kan zelf kiezen wat voor soort quiz hij wil doen en krijgt direct feedback.
  5. Voorbereiding op publicatie van de e-learning

    Ik gebruik PowerPoint omdat een dia lijkt op het scherm dat cursisten zien. Zo kun je dus nagaan of er niet teveel tekst op een scherm staat en of beeldmateriaal in verhouding is. Veel auteurstools bieden de mogelijkheid om PowerPointbestanden te importeren en vervolgens in de auteurstool uit te breiden met toetsvragen en interactieve elementen.

 Welke tips heb jij?

Ik ben erg benieuwd wat jullie tips zijn als het gaat om e-learningontwikkeling betaalbaar te houden. Welke tools zijn jouw favoriet? Ik zie je reactie graag tegemoet onder dit artikel. {a921ar5692}

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.