De zomervakantie en bouwvak zijn losgebarsten. Als je aan het werk bent, zijn er veel vaste collega’s met vakantie. Dat kan zorgen voor nog meer hectiek dan anders. Hoe zorg je dat je goed de zomer doorkomt? Lees ons blog met tips voor op het werk en voor thuis!

Doe geen overbodige handelingen

Onlangs heeft het Radboud UMC een lijst gepubliceerd met handelingen die we in de zorg beter niet kunnen toepassen. Een wond behandel je niet door te baden in waterige oplossingen, of het nu zout, Biotex of alleen water is. Ik mis de verantwoording (die er ongetwijfeld is) in het document, maar het weker maken van de huid draagt niet bij aan genezing.

En kijk ook eens naar wat er nu gedaan wordt en of dat altijd door een zorgprofessional moet gebeuren? Als de zorgvrager elke avond samen met zijn buurvrouw televisie kijkt, kan zij dan misschien de steunkous uitdoen? Heeft de zorgvrager echt hulp nodig bij het druppelen van het oog?

Doe een e-learning

Veel klassikale cursussen starten pas weer in september. Maar met onze e-learnings kun je elke dag van start, ook in de zomer! Bijvoorbeeld met de cursus omgaan met tijdsdruk (lees hier meer over de cursus). Of wil je na de zomer aan de slag met indiceren, dan kun je morgen al starten met de e-learning Vakbekwaam Indiceren met Omaha System (lees hier meer over de cursus).

Rapporteren

Juist in de zomer waarin er veel tijdelijke collega’s zijn, is rapporteren belangrijk. Misschien goed om dit onderwerp te bespreken tijdens een werkoverleg? Nuttige punten kunnen dan zijn welke afspraken zijn er over rapporteren, welke methode er wordt gebruikt, op welke plek in het ECD de rapportage wordt geschreven.

In het verlengde hiervan ligt rapporteren over medicatie. Vaak wordt de toedieningslijst afgetekend met een paraaf. Maar wie hoort er bij de paraaf? Dat is nog best wel een vraag als je invalt. Maar ook als je vaste kracht bent en je herkent de paraaf niet. Een van de medicatiefouten uit de top 10 is dat de toedieningslijst niet is afgetekend. Maar is het medicijn dan ook niet gegeven? Of is alleen het aftekenen vergeten? En hoe rapporteer je eigenlijk als de zorgvrager zijn medicijnen heeft geweigerd? Ook dit kan een bespreekpunt zijn. En dat hoeft allemaal geen uren te duren, kort de afspraken doorlopen en vragen beantwoorden kan al heel veel werk en onduidelijkheid schelen. Meer weten over SOAP rapporteren? Lees hier meer.

Ga lekker offline tijdens je vakantie

Het is superverleidelijk om werkmails te lezen tijdens je vakantie (ik weet er alles van). Maar je verstoort je rust en zorgt ervoor dat je toch weer aan werk denkt en in de werkmodus blijft. Terwijl uit steeds meer onderzoek naar voren komt dat niksen juist ruimte in je hoofd geeft voor creatieve processen. Dus! Mij lukt dit niet zonder trucjes, dus mijn mail komt in de vakantie niet in mijn eigen mailbox aan, maar wordt opgespaard. Omdat ik ondernemer ben, kan ik dat zelf instellen. Maar jij kunt natuurlijk ook tijdens de vakantie de app van je werkmail van je smartphone gooien. Of naar een plek gaan zonder wifi of 4g (is even zoeken, maar wel helemaal zen!). Of misschien ben jij wel zo gedisciplineerd dat je dat allemaal niet nodig hebt.

Fijne vakantie!

 

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.