Zo aan het begin van een nieuw jaar is het goed om stil te staan bij trends, en in dit geval bij trends voor e-learning in zorg en welzijn.

Trend: m-learning of mobile learning

M-learning staat voor leren op je mobile device. Ikzelf denk dan meteen aan smartphones, jij ook? Wat mij betreft zijn de schermpjes te klein en is de aandachtspanne om naar je smartphone te kijken te kort om dit als serieuze trend te zien.

Maar… M-learning gaat ook over leren vanaf een tablet. En dat is dan wel een heel aantrekkelijke optie, ook voor de zorg. Want een tablet is goedkoper dan een laptop of desktop en het scherm is groot genoeg voor tekst en film. De meestverkochte tablet is een iPad. En dat heeft consequenties voor veel e-learning.

not working

Op een iPad is het namelijk niet mogelijk om flashbestanden af te spelen. En dat is lastig, want veel e-learning bestaat geheel of gedeeltelijk uit flashbestanden. Daarnaast zijn niet alle leerplatforms geoptimaliseerd (en soms zelfs geheel niet klaar) voor tablets.

‘Stof genoeg’ in de loop van 2013 iPad-proof

Voor de e-learning ‘Stof genoeg’ zijn we trouwens druk bezig om film en interactieve elementen om te zetten naar html5. Als het klaar is, melden we dat natuurlijk.

Nieuwe e-learning, keuze van platform nog maken?

Als je nieuwe e-learning ontwikkelt of je moet de keuze van je platform nog maken, neem dan in je overweging mee of je vindt dat leren vanaf een tablet een optie moet zijn. Als het antwoord ja is, neem dit dan op in je eisenpakket.

Wat is wijsheid: platforms

Als je al gebruikmaakt van een bepaald platform dan is het natuurlijk goed om na te gaan of het platform benaderbaar is vanaf een tablet. Sommige platforms bieden apps aan zodat de gebruiker optimaal vanaf een tablet kan leren. Andere platforms zijn er nog niet klaar voor, maar worden misschien extra gestimuleerd om er haast mee te maken als klanten erom vragen.

Wat is wijsheid: inhoud van e-learning

Veel ontwikkeltools voor e-learning (iSpring, Articulate Quizmaster, Articulate Engage) produceren een flashbestand als output. Ook veel videobestanden zijn als flash opgeslagen. Dit komt omdat flash heel lang de standaard is geweest waarmee de meeste computers goed overweg konden.

Omzetten van inhoud: met ontwikkeltool

Voor e-learning of e-learning elementen die uit flash bestaan, geldt dat ze moeten worden omgezet naar html5. Dan komt het aan op de keuze van een ontwikkeltool (ook authoringtool genoemd) die als output html5 maakt. Die zijn er wel, maar helaas nog niet wijdverbreid. De eerder genoemde Articulate en iSpring hebben al tijden lang een update gepland waarin html5 de standaard wordt, maar die zijn er nog niet. Tools die html5 ondersteunen zijn ondermeer Claro (Dominknow) en Easygenerator (ook een gratis variant beschikbaar).

Filmpjes

Voor filmpjes geldt dat je deze om kunt zetten naar html5, een formaat dat de nieuwe standaard gaat worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door filmpjes op te slaan op Youtube (openbaar) of via Vimeo (beschermd, wel betaald). Of je gebruikt een tool die van je filmpje een html5 bestand ‘bakt’.

html5-2

Heb je vragen? Laat het me weten! Stel hieronder je vraag.

{a921ar5692}

 

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.