Onlangs deed IGJ een onderzoek in verpleeghuizen naar hygiëne. Altijd al belangrijk, maar nu helemaal. Over het algemeen is de Inspectie tevreden. Maar er zijn toch een paar verbeterpunten.

Ook voor de SO’s is onze e-learning Handhygiëne gratis

De Inspectie had vooral de specialisten ouderengeneeskunde gesproken die hygiëne als aandachtsgebied hebben. En niet perse de SO van de locatie die werd bezocht. Daardoor vond de Inspectie het onduidelijk wat het algemene kennisniveau van hygiëne bij de SO’s is. Dat is makkelijk op te lossen met onze gratis e-learning Handhygiëne. Dan ben je weer helemaal up to date. Enne, de e-learning Handhygiëne is gratis voor iedereen. Doe hier de gratis e-learning Handhygiëne.

PBM en steriele materialen

handhygiëneAnder verbeterpunt van de IGJ gaat over PBM en steriele materialen. PBM en steriele materialen hebben een houdbaarheidsdatum. Na verlopen van de houdbaarheidsdatum kan de werking of steriliteit niet meer gegarandeerd worden. Hier zou je, net als bij voedsel, dus het principe First in, First out moeten toepassen. Bespreek met de collega’s wie ervoor zorgt dat de materialen die vooraan liggen, het eerst op moeten.

Werkkleding

In de ouderenzorg werkt een flink deel van de medewerkers in de eigen kleding. Dat geeft een meer huiselijk gevoel aan de zorgvrager. Toch moet ook eigen kleding vanwege hygiëne-eisen op 60°C wasbaar zijn. Dat is nog best een ding, want steeds meer kledingfabrikanten zetten uit voorzichtigheid een lage wastemperatuur op het etiket. Maar katoen (zonder toevoegingen zoals elastan) moet op 60°C kunnen.

En ook belangrijk: om hygiënisch te werken, heeft werkkleding korte mouwen. Toegegeven da’s nu een beetje fris. Maar anderzijds: bij veel zorgvragers is het bloedwarm. Dus wellicht ook wel weer fijn. En: in elk geval hygiënisch!

Meer weten?

Doe de gratis e-learning Handhygiëne

E-learning Omgaan met Coronavirus

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.