Internet maakt het mogelijk om met verschillende mensen vanaf verschillende plekken online samen te komen voor een vergadering of een training. Of je nu op de Bahama’s of in Lutjebroek zit, meedoen aan online leren kan. Dat kan met behulp van webinars; dit zijn bijeenkomsten waar de deelnemers elkaar online ontmoeten. Waar kunnen webinars voor worden ingezet en wat zijn de voordelen ervan? 

vergaderen vanaf de bahamasDoor gebruik te maken van webinars kun je vanaf verschillende werkplekken online samenkomen om bijvoorbeeld te vergaderen, aan een training deel te nemen of een discussie te voeren. Net zoals de webinartool, biedt een conferentietool ook vele mogelijkheden voor het online leren. Wat zijn daar de voordelen van? Behalve het feit dat het overal ter wereld kan waar internet aanwezig is…

Waarvoor kun je een webinar inzetten?

Waar zou je zo’n online bijeenkomst dan voor kunnen inzetten? Wanneer je in een projectteam werkt en er bijvoorbeeld een update is van een tool waarmee jullie werken, kan er eenvoudig een webinar ingezet worden om de update met elkaar te delen. Je kunt hierbij je scherm delen en zo je de belangrijkste mogelijkheden van de app laten zien.

Waar wij een webinar ook voor gebruiken, is voor verdiepende bijeenkomsten die aansluiten bij de e-learning of bij een training. Als je een e-learning gevolgd hebt, kan het nuttig of zelfs noodzakelijk zijn om een intervisie te doen om de verschillende oplossingsmogelijkheden te bespreken voor een casus. Een webinar leent zich hier heel goed voor.

Je kunt je voorstellen dat een webinar erg geschikt is op het moment dat je met een projectteam langdurig aan een casus werkt en er behoefte is aan een korte update over waar staat iedereen en hoe iedereen verder kan.

Voordelen van een webinar

Een groot voordeel van online bijeenkomsten is dat het tijdbesparend is. Wellicht dat het inloggen vanaf de Bahama’s niet geheel praktisch is, bijvoorbeeld vanwege het tijdsverschil (ik heb ook het internet niet getest op de Bahama’s), maar er zijn vele grote landelijke zorgorganisaties die op verschillende locaties zitten en dan is het enorm tijdbesparend als de vergadering geen (extra) reistijd vraagt.

Webinars zijn bovendien ook tijdbesparend, omdat het meer focus heeft. Zo’n tool leent zich er niet voor om gezellig te bij te kletsen met elkaar of even de ditjes en datjes uit te wisselen. Aan de ene kant kan dat een terecht gemis zijn, maar aan de andere kant: het maakt wel dat het een meer gefocuste ervaring is. Tijdens een webinar heb je het over de zaken die besproken moeten worden en daar blijft het bij. In die zin is een online bijeenkomst minder tijdrovend.

Ik ben benieuwd of jij al webinars gebruikt in je organisatie of dat je binnenkort wellicht van plan bent webinars in te schakelen. De zomer is een uitgelezen moment om dat eens uit te proberen. Ik nodig je daarom van harte uit om eens te kijken of dat voor jouw organisatie ook wat zou zijn.

Wij maken gebruik van Gotowebinar als tool. Maak jij al gebruik van webinars en hoe bevalt dat? Maak jij ook gebruik van Gotowebinar of gebruik je een andere tool?

 

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.