De komende jaren stijgt het aantal mensen met dementie enorm. Veel mensen weten dat dementie geheugenproblemen veroorzaakt. Maar het is zoveel meer.

Hersenfuncties nemen af

Bij dementie neemt de hersenfunctie af. En dat heeft invloed op bijvoorbeeld het geheugen. Maar het gaat veel verder. Want ook de uitvoerende functies starten in de hersenen. Wat je doet als je je aankleedt en in welke volgorde, vindt zijn oorsprong in de hersenen.

Waardoor iemand eerst haar blouse en broek aantrekt en dan pas de onderbroek en bh.

Agressief uit onmachtPoster stappenplan probleemgedrag

Wat je soms ziet, is dat iemand met dementie agressief wordt. Agressie is bijna altijd een vorm van onmacht.

Hoe zou je het zelf vinden als je je net met veel moeite hebt aangekleed en je moet je weer uitkleden omdat een of andere snotneus zegt dat je het niet goed hebt gedaan… Niet gek dat iemand dan agressief wordt.

Wat helpt als iemand agressief wordt?

Als iemand agressief wordt, helpt het als jij rustig en kalm blijft. Anderzijds is het goed om te laten merken dat je wilt dat het agressieve gedrag stopt. Daarbij let je zeker ook op de veiligheid van de zorgvrager, jezelf en anderen.

Want al kun je begrijpen dat iemand agressief wordt, het kan een grote impact hebben op jou, je collega’s en op andere zorgvragers.

Wat doe je beter niet?

Het is in geen geval een goed idee om agressie met agressie te beantwoorden. Dat wakkert de agressie alleen maar aan. Wat ook niet werkt is de agressie negeren: de negatieve emotie is er. En het is belangrijk om te kijken hoe dit een volgende keer minder heftig kan verlopen.

Probleemgedrag

Soms komt bepaald agressief gedrag steeds terug. Dat noemen we probleemgedrag. Om dit gedrag te voorkomen of te verminderen, kun je actief op zoek naar de oorzaken van het gedrag en wat helpt om het te verminderen.

Meneer de Walt is telkens erg verdrietig als zijn vrouw weggaat. Hij jammert en schreeuwt en huilt dat ze niet weg mag gaan. Dat is voor niemand leuk: voor hemzelf niet, voor de medebewoners van zijn afdeling, de mensen die werken op de afdeling en ook voor zijn vrouw niet.
Zijn vrouw doet er steeds langer over het afscheid nemen: “Dag Jan, nog een kusje voor Jan, ik ga nu echt, dag hoor”. Na observatie en consultatie van de psycholoog, geeft zijn vrouw hem een kus en zegt “Tot straks”. Dat gaat bijna altijd probleemloos.”

Download de gratis poster probleemgedrag

Gratis poster Stappenplan bij probleemgedrag

Probleemgedrag kan een hele uitdaging zijn. Deze poster helpt jou en je collega’s om ermee aan de slag te gaan. De poster hoort bij de e-learning Omgaan met probleemgedrag. Daarin leer je natuurlijk alles over wat probleemgedrag is en wat je eraan kunt doen.

Ook de modules Omgaan met Dementie en Omgaan met agressie kunnen hier goed van pas komen. En niet te vergeten de modules over de Wet zorg en dwang.

Al deze e-learnings maken deel uit van de Leren=Leuk Academie.

Leren=Leuk Academie vvt
Leren=Leuk Academie ghz
Leren=Leuk Academie zzp

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.